Υπό τον… φόβο των αγορών, η Κίνα «επαναπατρίζει» 278 δισ. δολάρια στο εσωτερικό της

Υπό τον… φόβο των αγορών, η Κίνα «επαναπατρίζει» 278 δισ. δολάρια στο εσωτερικό της
epa05623739 Chinese investors look at an electronic screen showing market movements at a stock brokerage house in Beijing, China, 09 November 2016. Asian shares fall as Donald Trump leads Hillary Clinton in the electoral vote count to become President of the United States. EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: AFP
Μέσω υπεράκτιων λογαριασμών κινεζικών κρατικών εταιρειών για να αγοράζουν μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει ένα σχέδιο για τη διάχυση πολλών δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας προκειμένου να τονώσει τις αγορές της σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το εν λόγω δημοσίευμα σημειώνει πως οι κινεζικές αρχές στοχεύουν να πάρουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (278 δισεκατομμύρια δολάρια), κυρίως μέσω υπεράκτιων λογαριασμών κινεζικών κρατικών εταιρειών για να αγοράζουν μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Το Bloomberg προσθέτει πως το Πεκίνο έχει θέσει στην άκρη παράλληλα ένα ποσό 300 δισ. γουάν από τοπικά κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε χερσαίες μετοχές μέσω των κρατικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών China Securities Finance ή Central Huijin Investment.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, ο κινεζικός δείκτης CSI 300 κατέγραψε απώλειες 11,4% για το 2023, στην τρίτη διαδοχική ετήσια πτώση του. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 14% το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών της Ασίας.

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται μια μέρα αφότου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κρατικού συμβουλίου ότι η χώρα θα αναπτύξει μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματιστηρίων της.

«Πρέπει να λάβουμε πιο ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την αγορά και την εμπιστοσύνη» είπε ο Λι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: