Bitcoin ETF: Ο «πόλεμος» στη Ευρώπη – Γιατί οι αμοιβές μειώνονται έως και 60%;

Bitcoin ETF: Ο «πόλεμος» στη Ευρώπη – Γιατί οι αμοιβές μειώνονται έως και 60%;
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πολλοί» πάροχοι μείωσαν τα αμοιβές και το εύρος των τιμών που προκύπτει είναι «σημαντικά χαμηλότερο» στην Ευρώπη.
Η Invesco και η WisdomTree μείωσαν τις αμοιβές κατά περισσότερο από 60% στα ευρωπαϊκά προϊόντα bitcoin, καθώς ένας «πρωτοφανής» αριθμός νέων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) έγινε διαθέσιμος στους Αμερικανούς επενδυτές.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε αυτό το μήνα spot bitcoin ETF από εταιρείες όπως η BlackRock, η Fidelity και η Invesco.
Αυτό έχει οδηγήσει σε μια «άνευ προηγουμένου προσφορά νέων προϊόντων» για τους Αμερικανούς επενδυτές, δήλωσε ο Γκάρι Μπάξτον, επικεφαλής των ETF της Invesco για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και την Ασία και τον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT «πολλοί» πάροχοι μείωσαν τα τέλη καθώς η αμερικανική αγορά «εργάστηκε για να βρει τη νέα ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και το εύρος των τιμών που προκύπτει είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από τα υφιστάμενα προϊόντα εντοπισμού στην Ευρώπη, ανέφερε ο Μπάξτον
Το Ark Investment Management της γνωστής επενδύτριας Κάθι Γουντ είχε δηλώσει ότι θα τιμολογούσε το αμερικανικό ETF της στο 0,8%, αλλά αντ’ αυτού ξεκίνησε με μηδενικά τέλη για τους πρώτους έξι μήνες ή έως ότου το ενεργητικό φτάσει το 1 δισ. δολάρια (920 εκατ. ευρώ). Μετά από αυτό θα χρεώνει 0,21%.
Οι επενδυτές της BlackRock θα πληρώσουν 0,25% για το προϊόν της, αν και οι πρώτοι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό με 0,12% για τον πρώτο χρόνο μέχρι το ενεργητικό να φτάσει τα 5 δισ. δολάρια.
Ο «πόλεμος των τιμών» στις ΗΠΑ έχει εγκατασταθεί σε ένα επίπεδο γύρω στις 30 μονάδες βάσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HanETF, Έκτορ ΜακΝιλ.
Κάτω από τις 30 μονάδες βάσης, οι πάροχοι «δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά» εκτός αν προσελκύσουν «δισεκατομμύρια» περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, είπε ο ΜακΝιλ.Ο ίδιος υποψιάστηκε ότι «οι περισσότεροι» δεν θα το κάνουν και επομένως θα κλείσουν «μεσοπρόθεσμα».
Η WisdomTree και η Invesco αντέδρασαν μειώνοντας τις αμοιβές κατά πάνω από 60% στα ευρωπαϊκά εισηγμένα προϊόντα διαπραγμάτευσης bitcoin στο χρηματιστήριο.
Οι αμοιβές για το WisdomTree Physical Bitcoin ETP αξίας 325 εκατ. δολαρίων θα μειωθούν από 0,95% σε 0,35%, ενώ τα τέλη για το Invesco Physical Bitcoin ETP αξίας 137 εκατ. δολαρίων θα μειωθούν από 0,99% σε 0,39%.
Και οι δύο αλλαγές ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων ημερών και θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του μήνα.
Το αμερικανικό προϊόν της Invesco θα παραιτηθεί από τα τέλη του για έξι μήνες ή όταν φτάσει τα 5 δισ. δολάρια, οπότε και θα χρεώνει 0,39% – την ίδια τιμή με την πρόσφατα ανακοινωθείσα τιμή στο ευρωπαϊκό προϊόν της.
Ο επικεφαλής της WisdomTree Europe, Αλέξις Μαρίνοφ, δήλωσε ότι η κυκλοφορία των spot ETF bitcoin στις ΗΠΑ «τράβηξε μεγάλη προσοχή στην Ευρώπη».
«Το λανσάρισμα των spot bitcoin ETF στις ΗΠΑ βοηθά την αγορά κρυπτογράφησης να εξελιχθεί, καθώς η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να διεκδικεί μια θέση στα χαρτοφυλάκια των πελατών» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στην Ευρώπη σχεδόν όλα τα προϊόντα διαπραγμάτευσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι δομημένα ως διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο ομόλογα (ETN) και όχι ως αμοιβαία κεφάλαια. Οι επενδυτές σε ETN κατέχουν ένα χρεωστικό τίτλο, ενώ οι μέτοχοι ETF κατέχουν ένα μέρος των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων ενός αμοιβαίου κεφαλαίου.
Η αμερικανική εταιρεία VanEck, ειδικός στα ETF, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να είναι «πιο επιθετική» στην προώθηση των προϊόντων κρυπτογράφησης στην Ευρώπη μετά την απόφαση της SEC.
Ο Μάρτιν Ροζέμουλερ, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής επιχείρησης της VanEck, δήλωσε ότι, εκτός από την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα, η απόφαση της SEC «πιθανώς βοήθησε» το εμπορικό σήμα της VanEck στην Ευρώπη λόγω της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης του bitcoin ETF της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times