Υποδοχή των Ελλήνων στρατιωτικών από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα ελληνικά

Υποδοχή των Ελλήνων στρατιωτικών από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα ελληνικά
Óõããåíåßò õðïäÝ÷ïíôáé ôïõò äýï ¸ëëçíåò óôñáôéùôéêïýò, õðïëï÷áãü ¢ããåëï Ìçôñåôþäç (Á) êáé ëï÷ßá ÄçìÞôñéï Êïýêëáôæç (Ä) , ôçí ÔåôÜñôç 15 Áõãïýóôïõ 2018, óôï áåñïäñüìéï Èåóóáëïíßêçò. Ôïõò äýï óôñáôéùôéêïýò ðáñÝëáâáí áðü ôçí Ôïõñêßá ï üðïõ ìå ôï ðñùèõðïõñãéêü áåñïóêÜöïò ìåôáöÝñèçêáí óôç Èåóóáëïíßêç ìåôÜ ôç ÷ùñßò ðåñéïñéóôéêïýò üñïõò áðåëåõèÝñùóÞ ôïõò áðü ôéò öõëáêÝò ôçò Áäñéáíïýðïëçò, üðïõ êñáôïýíôáí áðü ôïí ðåñáóìÝíï ÌÜñôéï, êáèþò åß÷áí óõëëçöèåß óå áðáãïñåõìÝíç óôñáôéùôéêÞ ðåñéï÷Þ óôéò ÊáóôáíéÝò ôïõ ¸âñïõ. Ôï äéêáóôÞñéï ðïõ åîÝôáóå ôï áßôçìá ãéá ôçí áðïöõëÜêéóÞ ôïõò, ðáñáìïíÞ Äåêáðåíôáýãïõóôïõ áðåöÜíèç üôé äåí óõíôñÝ÷ïõí ëüãïé íá ðáñáìåßíïõí ðñïöõëáêéóôÝïé. Ïé äýï ¸ëëçíåò óôñáôéùôéêïß, óôåëÝ÷ç ôçò 3çò Ìç÷áíïêßíçôçò ÏñåéíÞò Ôáîéáñ÷ßáò «Ñßìéíé» åß÷áí óõëçöèåß áðü ôïõò «Áåôïýò ôùí Óõíüñùí», ìïíÜäá ðïõ õðÜãåôáé óôçí 54ç Ìç÷áíïêßíçôç Ôáîéáñ÷ßá ôïõ ôïõñêéêïý óôñáôïý. ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Μεγάλης σημασίας κίνηση για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές τις εξελίξεις.

Με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία» γράφει ο κ. Γιούνκερ.

Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν ήταν σημαντικός, καθώς από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου, είχε θέσει επιτακτικά το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ασκούσε πίεση την τουρκική πλευρά για την απελευθέρωσή τους.

Όπως τόνιζαν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απελευθέρωση δείχνει ότι ο Ερντογάν κατανοεί ότι μόνο στην Ευρώπη μπορεί να στηριχθεί.

Ανταποκρίσεις του γερμανικού Τύπου για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία. Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν και Γερμανούς πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιβαρύνει και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοίασε αυτές τις περιπτώσεις με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και τόνισε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», καθώς έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη: Πώς σχολιάζει ο Διεθνής Τύπος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών