Υποδόση της… υποδόσης δίνει στην Ελλάδα το Eurogroup

Υποδόση της… υποδόσης δίνει στην Ελλάδα το Eurogroup
epa05579740 President of Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) at the start of the Eurogroup finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2016. EPA/JULIEN WARNAND

Το συμβούλιο αποφάσισε την εκταμίευση του 1,1 δισ. από τα 2,8 δισ. που απομένουν. Ικανοποιημένος δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την έγκριση της εκταμίευσης των 1,1 δισ. που συνδέονται με την πλήρη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων αποφάσισε το Eurogroup. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθαρίση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου για την αναγνώριση ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

“Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου” ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Ντάισελμπλουμ: Δεν είμαι διατεθειμένος να ανοίγω κάθε μήνα τη συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτουμένων τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλώνοντας ότι το Eurogroup αναμένει στοιχεία για τον Σεπτέμβριο.

Όπως εξήγησε, οι θεσμοί αναμένουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που θα βγουν τον Οκτώβριο, για να επιβεβαιώσουν ότι προχώρησε η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς για το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανοίγει κάθε μήνα τη συγκεκριμένη συζήτηση, σε αντίθεση με ορισμένους υπουργούς.

Ρέγκλινγκ: Αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για τις πληρωμές προς ιδιώτες

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος. Συμπλήρωσε ότι ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά εκταμιεύσει 170,7 δισ., αποτελώντας τους σημαντικότερους πιστωτές της Ελλάδας.