Οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού πλήττουν την παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη

Οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού πλήττουν την παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη

Οι ζυθοποιοί προετοιμάζονται για έλλειψη στο σιτάρι μετά τον καύσωνα που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο, συρρικνώνοντας την παραγωγή.

Κατ’ αρχάς, η Βρετανία έπρεπε να επιβάλλει περιορισμό στην μπύρα που καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ λόγω έλλειψης του διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της. Πλέον, οι ζυθοποιοί προετοιμάζονται και για έλλειψη στο σιτάρι, μετά τον καύσωνα που έπληξε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, συρρικνώνοντας την παραγωγή.

Ορισμένες αποδόσεις των γεωργικών προϊόντων μπορεί να φθάσουν έως και το 40% κάτω από τον μέσο όρο, αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς. Η αύξηση του κόστους παραγωγής με την παράλληλη μείωσή της, ίσως επηρεάσει και τις τιμές με τις οποίες οι καταναλωτές αγοράζουν διάφορα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να έχει έλλειψη σχεδόν 500.000 μετρικών τόνων κριθαριού για ζύμωση. Αυτή η έλλειψη προμηθειών έχει ήδη επηρεάσει τις τιμές. Η τιμή του γαλλικού κριθαριού έχει αυξηθεί κατά 35% από τον Απρίλιο.

Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη μπύρα. Η τιμή του τζιν και του ουίσκι, που επίσης φτιάχνονται από σιτάρι, αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Ακόμα, ο καιρός θέτει δυσκολίες στην καλλιέργεια της πατάτας, του μπρόκολου, των καρότων και του αρακά.

Όμως, η Ευρώπη δεν είναι η μόνη ήπειρος που υποφέρει. Το καλοκαίρι πολλές χώρες είδαν τις θερμοκρασίες τους να αυξάνονται και τις τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας, που αποκάλεσε τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού ως μια «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» και κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια «μάχη μέχρι τελικής πτώσης» προκειμένου να σώσουν μέρος των σοδειών.

Ο καύσωνας, πάντως, δεν σημαίνει άσχημα νέα για όλους. Οι οινοποιοί αναφέρουν ότι το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικό για το κρασί – τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας.