Υψηλό 20ετίας για το δολάριο – Νέες πιέσεις στο Ευρώ

Υψηλό 20ετίας για το δολάριο – Νέες πιέσεις στο Ευρώ
TEHRAN, IRAN - APRIL 16: A person holds 200 U.S dollars at an exchange bureau in Tehran, Iran on April 16, 2018. Iranian government set a ban on the transfer of foreign currencies at exchange bureaus to prevent the exchange rates from rising any further. Exchange rate of dollar, which exceeds 6000 tomans in the free market, was announced stabilised at 4200 tomans. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εκτινάχθηκε τη Δευτέρα το αμερικανικό δολάριο. Φθίνει το ευρώ, με την ΕΚΤ να αναζητά λύσεις.

Σε υψηλό 20 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων εκτινάχθηκε το δολάριο τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ ο οποίος σημείωσε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο εκτινασσόμενος πληθωρισμός.

Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε σε νέα κορύφωση δύο δεκαετιών στην ασιατική αγορά (109,44), με την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος να ασκεί πιέσεις σε άλλα νομίσματα, μεταξύ αυτών και το ευρώ.

Το δολάριο έφτασε στα 138,88 έναντι του γιεν Ιαπωνίας, το υψηλότερο από τις 21 Ιουλίου, ενώ το γουάν υποχώρησε στο νέο χαμηλό δύο ετών στα 6,9321 ανά δολάριο.

Η στερλίνα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό 2,5 ετών στα 1,1656 δολάρια ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,49% στα 0,9916 δολάρια.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αυξήσεις διαδέχτηκαν την προειδοποίηση του Πάουλ για “κάποιο πόνο” σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να ελέγξει η Fed τον πληθωρισμό.

“Πιστεύω ότι για αυτήν την εβδομάδα, ο δείκτης του δολαρίου θα ακολουθήσει ακόμη υψηλότερα προς τις 110 μονάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να ποντάρουν σε πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε η η Κάρολ Κονγκ, ανώτερη συνεργάτις για τη νομισματική στρατηγική και τα διεθνή οικονομικά στην Commonwealth Bank of Australia.

Οι αγορές τώρα προβλέπουν με πιθανότητα περίπου 76,5% μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, παρά το ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης αύξησης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, το ευρώ έχει δυσκολευτεί με τους επενδυτές αν επικεντρώνονται περισσότερο σε μια ενεργειακή κρίση στο μπλοκ.

Να σημειωθεί πως η ΕΚΤ φέρεται να συζητά μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.