Ιράν: Προς χαμηλό 45 ετών η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Ιράν: Προς χαμηλό 45 ετών η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κυβερνώντες χρειάζονται ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής για να αποκαταστήσουν τη νομιμοποίησή τους.

Ανεπίσημες αναφορές το Σάββατο εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν, που θεωρούνται ως δοκιμασία της νομιμότητας του κατεστημένου, θα ήταν περίπου 40%, το οποίο θα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Με τα μεγαλά ονόματα των μετριοπαθών και των συντηρητικών να μένουν εκτός και τους ρεφορμιστές να χαρακτηρίζουν τις εκλογές της Παρασκευής ανελεύθερες και άδικες, η αναμέτρηση έγινε ουσιαστικά μεταξύ σκληροπυρηνικών και χαμηλών συντηρητικών που διακηρύσσουν πίστη στα ιδανικά της ισλαμικής επανάστασης.

Οι κυβερνώντες της Τεχεράνης χρειάζονται ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής για να αποκαταστήσουν τη νομιμοποίησή τους, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2022-23 που εξελίχθηκαν σε μια από τις χειρότερες πολιτικές αναταραχές μετά την επανάσταση.

Όμως οι επίσημες έρευνες έδειξαν ότι μόνο το 41% περίπου των Ιρανών που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσουν. Αυτό φάνηκε να ισχύει, καθώς η εφημερίδα Χαμσαχρίi ανέφερε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 41% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου, είχαν προσέλθει.

Το ποσοστό συμμετοχής στο Ιράν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 42,5% στις βουλευτικές εκλογές του 2020, ενώ το 2016 συμμετείχε περίπου το 62% των ψηφοφόρων.

Η Χαμσαχρί χαρακτήρισε την προσέλευση της Παρασκευής «ένα χαστούκι 25 εκατομμυρίων» στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των εκλογών, σε πρωτοσέλιδο τίτλο δίπλα σε μια απεικόνιση ενός ψηφοδελτίου που χτυπάει στο πρόσωπο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com