Εισαγγελείς προς πολιτικούς: «Να έχετε πιο σώφρονες αντιδράσεις»

Εισαγγελείς προς πολιτικούς: «Να έχετε πιο σώφρονες αντιδράσεις»

Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μετά το πόρισμα για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Τι απαντά ο Άρειος Πάγος.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί «τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης».

Αφορμή για την ανακοίνωση της Ένωσης αποτέλεσαν, όπως αναφέρεται, «οι δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγα, που χαρακτηρίζουν ως “νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών Αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση” για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Ακόμη, η ΕΕΕ αναφέρει ότι για την επίμαχη υπόθεση των υποβρυχίων είχαν υποβληθεί στους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, «από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, που αφορούσαν την υπόθεση των υποβρυχίων».

Οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, συνεχίζει η Ένωση, «αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν- από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο- πέραν, βεβαίως, της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από τον νόμο ανακριτικές ενέργειες».

Παράλληλα, η ΕΕΕ επιβεβαιώνει ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας».

Τέλος, υπενθυμίζει «ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».

Άρειος Πάγος: «Κακή η διατύπωση»
Από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κλήθηκαν σήμερα να παρέχουν εξηγήσεις, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας, οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, για το περιεχόμενο του διαβιβαστικού τους εγγράφου προς τη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Π. Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνος, δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποβρυχίων, κ.λπ.

Κατά τη σύνταξη του διαβιβαστικού εγγράφου προς τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν τη διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Για τον λόγο αυτόν, αναφέρεται στο επίμαχο διαβιβαστικό προς τη Βουλή ότι «…από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε…».

Από την πλευρά του Αρείου Πάγου, η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου χαρακτηρίζεται «κακή», καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Πολύ, δε, περισσότερο θα μπορούσε να απαλειφθεί, αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακόμη, υπενθυμίζεται από την Εισαγγελία ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει αμέσως να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή.

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ μετά τη διευκρίνηση του Αρείου Πάγου
Για «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη διευκρίνιση που δόθηκε σήμερα από τον Άρειο Πάγο, σχετικά με τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων, γεγονός που, που όπως λέει, έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για ενδεχόμενες ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί λήξαν το θέμα, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

Η αναφορά, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, περί λάθους διατύπωσης στο κείμενο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, χθες, δια του γραμματέα της ΚΟ, Παναγιώτη Ρήγα, έθεσε θέμα για τους αρμόδιους εισαγγελείς, που χειρίσθηκαν την υπόθεση.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (σσ: η κ. Γκουτζαμάνη ζήτησε γραπτές και προφορικές διευκρινήσεις από τους δύο εισαγγελείς), γιατί -όπως έλεγαν- η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε, ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου

Κυβέρνηση μέσα στην… κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ