Ισχυρές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία

Ισχυρές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Discover India», την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και ο Σύνδεσμος  Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ινδίας, μέσω της ενημέρωσης των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους σε μια μεγάλη αγορά καταναλωτών, που χαρακτηρίζεται από νεαρό πληθυσμό και υγιή ποσοστά αποταμίευσης.

Η συμμετοχή εταιρειών και θεσμικών φορέων, ανήλθε σε  70, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από πλευράς Enterprise Greece, η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, κ. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η Ινδία και η Ελλάδα διατηρούν διαχρονικά άριστες και διαρκώς εξελισσόμενες διμερείς σχέσεις. Η Enterprise Greece έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων με στόχο την αγορά της Ινδίας, οι οποίες αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και αφορούν στις προτεραιότητες της Eταιρείας. Συγκεκριμένα, η Enterprise Greece στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγέων με ποικίλες υπηρεσίες όπως η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης, η εκπαίδευση και το coaching ή διοργάνωση εκδηλώσεων ανάπτυξης επαφών και δικτύωσης. Σκοπός της Enterprise Greece είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, ιδίως σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας».

Ο κ. Φάνης Ματσόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. του EBEA και υπεύθυνος της ανάπτυξης των σχέσεων με την Ινδία υπογράμμισε την ανάγκη για την αύξηση των εξαγωγών μας, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, τη διευκόλυνση των επενδύσεων ινδικών επιχειρήσεων και επεσήμανε την ευνοϊκή συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα – παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς περιπλοκές – συνεχίζει να βελτιώνει την ελκυστικότητά της με σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων (Fast Track διαδικασίες, μείωση γραφειοκρατίας).

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες όπως η Ινδία, η οποία αποτελεί την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ασία.

Διαβλέποντας προ πολλού τη σημαντικότητα και τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς ο ΣΕΒΕ έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για την Ινδία στη FoodExpo 2018, στη ΔΕΘ 2019 και είναι η τρίτη φορά που ασχολείται, συνδιοργανώνοντας τώρα με τους άλλους συνεργαζόμενους φορείς, με τη μεγάλη αυτή χώρα.

Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (134 εκατ. ευρώ το 2021), οι προοπτικές είναι πραγματικά ισχυρές σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, καθώς οι παγκόσμιες εισαγωγές της Ινδίας ξεπερνούν τα 320 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε, δε, πως η Ινδία είναι μία ιδιαίτερα ελκυστική αγορά, καθώς πρόκειται για μία οικονομία που αναπτύσσεται και μετασχηματίζεται με υψηλούς ρυθμούς, στην οποία παρατηρείται μάλιστα αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τρείς ενότητες: στην πρώτη με θέμα τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας το λόγο είχαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, κ. Διονύσης Κυβετός και ο Ινδός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Amrit Lugun. Στη δεύτερη ενότητα, με έμφαση στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Ινδίας, συμμετείχε η κ. Μαρία Βασιλάκη της Β5 Διεύθυνσης Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με Χώρες Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, Κόλπου, Ασίας, Ωκεανίας & Υποσαχάριας Αφρικής, του Υπουργείου Εξωτερικών, και ο κ. Rajendram Samykannu, Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα. Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε στο επιχειρείν στην αγορά της Ινδίας και την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Γιώργος Χρηστίδης, Export Manager της Βright S.A., ο κ. Δημήτρης Λακασάς, CEO της Olympia Electronics S.A. καθώς και η κ. Χριστίνα Μανώση, Sales Marketing Director, Zeus Kiwi S.A.