Ισχυρή εντολή ζητά η Άνγκελα Μέρκελ

Ισχυρή εντολή ζητά η Άνγκελα Μέρκελ

Aπορρίπτει για ακόμα μια φορά την αμοιβαιοποίηση ή αναδιάρθρωση του χρέους στην ευρωζώνη η Καγκελάριος στην τελευταία προεκλογική της ομιλίας.  

Κάλεσμα στους χριστιανοδημοκράτες υποστηρικτές της να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τις εκλογές, έκανε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ , καθώς η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρίσκεται επί ξυρού ακμής.
«Ξαναμπείτε στη μάχη. Αρχίστε και πάλι να μαζεύετε ψήφους», είπε απευθυνόμενη στα μέλη της βάσης του κεντροδεξιού κόμματός της στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Βερολίνο. «Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσω να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια».

Όχι στην αναδιάρθρωση χρέους
Η Καγκελάριος απέρριψε για μια ακόμη φορά την αμοιβαιοποίηση ή αναδιάρθρωση του χρέους στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας ότι η βοήθεια στις αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έρχεται μόνο υπό προϋποθέσεις. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ανταγωνιστικότητα θα κρατήσει την Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο και όχι μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των πιο ισχυρών και αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.  «Γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους ή των κρατικών ομολόγων είναι η λάθος προσέγγιση. Η ευθύνη πέφτει μεμονωμένα στην κάθε χώρα. Με μας, τους Χριστιανοδημοκράτες, και αυτό θα αποφασίσουν οι πολίτες αυτή την Κυριακή, δεν θα υπάρξουν κοινά ταμεία αποπληρωμής χρέους και δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα».

Διαβάστε τα τελευταία νέα για τις γερμανικές εκλογές 

Προτιμά συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντηρητική παράταξη της Μέρκελ (CDU/CSU) είναι πιθανό να πάρει τις περισσότερες ψήφους, γύρω στο 40%, όμως η υποστήριξη των σημερινών κυβερνητικών εταίρων της, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), προβλέπεται ότι θα πέσει από το 15% που είχαν συγκεντρώσει πριν από τέσσερα χρόνια, σε περίπου 5%. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η Μέρκελ να στραφεί στους αντιπολιτευόμενους σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να αντικαταστήσουν το FDP ως εταίροι της.

Διαβάστε επίσης: Αδιαμφισβήτητο φαβορί η Μέρκελ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Η Μέρκελ έχει υπαινιχθεί πως είναι έτοιμη για ένα «μεγάλο» συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά έχει αποφύγει να δηλώσει ρητά πως αυτό είναι το Σχέδιο Β. Απευθυνόμενη πάντως στη συγκέντρωση των οπαδών της στο Βερολίνο, τόνισε πως προτιμά ένα συνασπισμό με το FDP. Ο προηγούμενος μεγάλος συνασπισμός της με το SPD, από το 2005 ως το 2009, ανταποκρίθηκε επίσης καλά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, είπε η καγκελάριος, «αλλά είχαμε μεγαλύτερη επιτυχία με το συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-FDP».

Η Μέρκελ απέρριψε φήμες ότι θα κοιμηθεί ως αργά το πρωί της Κυριακής για να αναλάβει δυνάμεις μετά τη δοκιμασία μιας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. «Θα είμαι κάπως τεντωμένη», δήλωσε. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν αύριο στις 8 π.μ. (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. (19:00 ώρα Ελλάδας).

FT: Γιατί το γερμανικό «κατεστημένο» ψηφίζει Μέρκελ