«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να εξολοθρευτεί» δηλώνει ο Ομπάμα

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να εξολοθρευτεί» δηλώνει ο Ομπάμα

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα και στον Πούτιν, υποσχόμενος να άρει τις κυρώσεις εάν αλλάξει στάση στην Ουκρανία.

Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να εξολοθρευτεί. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τα στρατιωτικά χτυπήματα στη Συρία.

Η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση θα συνεχιστεί είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και κάλεσε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ να «εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν». Ο Ομπάμα κάλεσε τη διεθνή ενότητα να ενωθεί για να «καταστρέψει» το ΙΚ, τη στιγμή που μια ομάδα που είχε απαγάγει έναν Γάλλο όμηρο στην Αλγερία έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

«Η μόνη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι σαν αυτούς είναι αυτή της ισχύος», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Σήμερα, καλώ τον κόσμο να ενταχθεί σε αυτή τη μάχη».

Οι ΗΠΑ δεν «δρουν μόνες», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι θα ενεργήσει μαζί με έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να «εξαρθρωθεί το δίκτυο του θανάτου» το οποίο ανακήρυξε στα τέλη του Ιουνίου την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχει.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ενώπιον των απειλών και θα δείξουμε ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που οικοδομούν, όχι σε εκείνους που καταστρέφουν», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Ομπάμα, που επέμεινε πως η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία είναι ο «εξτρεμισμός» των τζιχαντιστών, τον οποίο χαρακτήρισε «καρκίνο», θα προεδρεύσει αργότερα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί μια απόφαση με την οποία θα διατυπώνεται έκκληση προς όλα τα κράτη να αναλάβουν δράση εναντίον όσων εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το ΙΚ.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο, τόνισε ο Ομπάμα, αποκαλώντας το έργο αυτό «καθήκον μιας γενιάς» στην Μέση Ανατολή, που θα απαιτήσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των θρησκευτικού χαρακτήρα συγκρούσεων και να δοθούν ευκαιρίες στη νεολαία.

Αναφερόμενος ακόμη στην κρίση στην Ουκρανία, ο Ομπάμα καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας και υποσχέθηκε ότι εάν το κάνει, η κυβέρνησή του θα άρει τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει.

Ακόμη, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα η οποία σαρώνει τη δυτική Αφρική και είναι η χειρότερη στην ιστορία.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο Ομπάμα -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα- κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.

Επιθέσεις του συριακού στρατού κατά θέσεων των τζιχαντιστών
Ο συριακός στρατός κατέστρεψε σήμερα θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βορειοδυτικά της πόλης Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ, μερικές ώρες αφότου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχώρησε σε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας έπληξαν θέσεις του ΙΚ ανάμεσα στις πόλεις αλ Μπαμπ και Καμπάσαϊν και «εξολόθρευσαν έναν αριθμό τρομοκρατών».

Μετά την έναρξη των πληγμάτων από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ χθες Τρίτη, η συριακή κυβέρνηση σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των τζιχαντιστών αλλά και των υπολοίπων ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης—ορισμένες εκ των οποίων υποστηρίζει η Δύση. Η Δαμασκός χαρακτηρίζει συλλήβδην τους αντικαθεστωτικούς «τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι σε μία αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία έχασε τη ζωή του ο Μόχσεν αλ Φάντλι, ο ηγέτης μιας ομάδας «βετεράνων» της αλ Κάιντα, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Χορασάν. «Πιστεύουμε ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διατείνονται πως η ομάδα αυτή μαχητών της αλ Κάιντα ήγειρε μια άμεση απειλή για τα κράτη της Δύσης και ότι βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών της για μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον στόχων στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη.

Θέμα νομιμότητας εγείρει η Ρωσία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι η νομιμότητα ενός μέρους τουλάχιστον των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αμφισβητείται, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχουν εγκριθεί από τη Συρία ή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για την νομιμότητα των πληγμάτων, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνονται μόνον με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και την ανεπιφύλακτη έγκριση των αρχών της χώρας όπου διεξάγονται, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση στην Δαμασκό», σημείωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.