«Ζητείται πρόοδος» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

REUTERS

Δεν δόθηκε λύση στο ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup - Η Ισπανία εκτός προγράμματος στήριξης από τον Ιανουάριο.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 ώρα Ελλάδας το Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού να παραπέμπεται στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πιθανότατα στα τέλη αυτής της εβδομάδας και την Ισπανία να πιστοποιεί την έξοδο της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε τέσσερις τομείς που πρέπει να σημειωθεί πρόοδος για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση:

-τα προαπαιτούμενα που είχαν προσδιοριστεί στην αξιολόγηση του Ιουνίου
-η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015
-οι δομικές μεταρρυθμίσεις
-το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Διαβάστε ακόμη: «Αντίο» στην τρόικα λέει η Ιρλανδία

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση, κάτι το οποίο σημείωσε με νόημα και ο Ντάισελμπλουμ βλέποντας «το ποτήρι μισογεμάτο» και παρατηρώντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της». «Πρόοδος έχει συντελεστεί αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψους του (δημοσιονομικού) κενού», παρατήρησε ο Όλι Ρεν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα «θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της τρόικας».

Διαβάστε ακόμη: Eurostat: Αποκλιμάκωση της ύφεσης στο -3,8% για την Ελλάδα

Ισπανική έξοδος
Η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε επίσης σήμερα. «Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ανακοίνωση τους.

«Η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ «κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Το νέο της ισπανικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης ήρθε παράλληλα με αυτό της Ιρλανδίας για έξοδο από το δικό της μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».

«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά άρθρα