Iσπανία: O Χουάν Κάρλος παραδίδει τα σκήπτρα

REUTERS

Στον θρόνο αναμένεται να τον διαδεχθεί ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε - Η παραίτηση γίνεται για πολιτικούς λόγους, διευκρινίζουν τα ανάκτορα. 

Τέλος εποχής για τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι , θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε. Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο, ενώ ο πρίγκιπας της Αστούριας, 46 ετών, θα ενθρονισθεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.

Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας , διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.

«Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά», δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.

«Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός που έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος «υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας…είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο τον Νοέμβριο 1975, ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του, ωστόσο, σημαδεύτηκαν από σειρά σκανδάλων και προβλήματα υγείας.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο νεαρός βασιλιάς και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορώντας στρατιωτική στολή διέτασσε με τηλεοπτικό του μήνυμα, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες, τους πραξικοπηματίες της Εθνοφυλακής που είχαν καταλάβει το ισπανικό κοινοβούλιο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους. Η ματαίωση αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο, τον οποίο ο δικτάτορας Φράνκο είχε χρήσει από το 1969 δελφίνο του, επέβαλε τότε τον Χουάν Κάρλος ως ήρωα της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 37 ετών, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο, και συνόδευσε την πορεία της Ισπανίας που μόλις είχε βγει από την δικτατορία προς τον κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Επί σειρά ετών, οι απλοί και φυσικοί τρόποι αυτού του αρχηγού κράτους που τον έφεραν κοντά στον ισπανικό λαό και η διακριτική του ιδιωτική ζωή κέρδισαν τις καρδιές των Ισπανών.

Ωστόσο, σειρά σκανδάλων κηλίδωσε τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του. Αρχικά, σκάνδαλο έπληξε την μικρότερη κόρη του Κριστίνα, κατά της οποίας διενεργείται δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, όπως και κατά του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, για διαφθορά.

Το πολυδάπανο ταξίδι του Χουάν Κάρλος στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων (!) το 2012, που θα είχε παραμείνει μυστικό αν δεν είχε επειγόντως επαναπατρισθεί ύστερα από πτώση του, σόκαρε την ισπανική κοινή γνώμη.

Ακολούθησε σειρά ενοχλήσεων υγείας, που τον οδήγησαν σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Στις αρχές του έτους εμφανίσθηκε αδυνατισμένος στηριζόμενος στις πατερίτσες του, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες με βελτιωμένη υγεία επέστρεψε στις δραστηριότητες του επίσημου προγράμματός του.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο σκάνδαλο για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας