Ισπανία: Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ απηλλάγη από τις κατηγορίες για την προσφορά νέων μετοχών της Bankia

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ράτο, που αρνούνταν πάντα ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, παραιτήθηκε από επικεφαλής της Bankia τον Μάιο του 2012. Εκτίει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών αφού κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση σε μια ξεχωριστή δίκη για την κατάχρηση εταιρικών πιστωτικών καρτών όταν ήταν στην Bankia.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ροδρίγο Ράτο απηλλάγη σήμερα από τις κατηγορίες για απάτη και πλαστογράφηση λογαριασμών έπειτα από μια πολύκροτη δίκη σχετικά με την αρχική προσφορά νέων μετοχών με δημόσια εγγραφή (Initial Public Offering — IPO) της Bankia, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ισπανικής τράπεζας.

Ο Ράτο, που αρνούνταν πάντα ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, παραιτήθηκε από επικεφαλής της Bankia τον Μάιο του 2012. Εκτίει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών αφού κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση σε μια ξεχωριστή δίκη για την κατάχρηση εταιρικών πιστωτικών καρτών όταν ήταν στην Bankia.

Άλλοι 33 άνθρωποι και οντότητες που αντιμετώπιζαν κατηγορίες στη δίκη αυτή σε σχέση με την αποτυχημένη καταχώρηση της τράπεζας το 2011 απηλλάγησαν επίσης από τις κατηγορίες, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η ίδια η Bankia η οποία είναι εν τω μέσω της συγχώνευσής της με την Caixabank.

Η απόφαση, που εκδόθηκε δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, είναι πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένη καθώς τουλάχιστον 300.000 μικρομέτοχοι έχασαν τις επενδύσεις τους στην Bankia, η οποία μέσα σε έναν χρόνο από την έκδοση νέων μετοχών χρειάστηκε να «διασωθεί» από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής πολιτικής διαδικασίας, η Bankia έχει καταβάλει ήδη σε μικρομετόχους περίπου 1,9 δισεκ. ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν στην IPO.

Στην απόφασή του, που καλύπτει 442 σελίδες, το δικαστήριο ανέφερε πως η οικονομική πληροφόρηση που περιελήφθη στο φυλλάδιο της IPO ήταν ακριβής και υπεραρκετή για τους θεσμικούς επενδυτές και τους μικρομετόχους προκειμένου να σχηματίσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη για την αξία της τράπεζας και πως οποιοιδήποτε κίνδυνοι επισημαίνονταν επαρκώς.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 8,5 ετών για τον Ράτο, πρώην υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας και επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007.

Λιγότερο από έναν χρόνο αφότου η Bankia είχε λάβει 3,1 δισεκ, ευρώ μέσω προσφοράς μετοχών, επαναδιατύπωσε το 2011 κέρδη λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ με ζημιές τριών δισεκ. ευρώ.

Αυτό έγινε από τη νυν διευθυντική ομάδα της Bankia, υπό την ηγεσία του Χοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγολθάρι, ο οποίος αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της νέας οντότητας που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Caixabank.

Στη διάρκεια της δίκης, ο Ράτο απέδωσε τις λογιστικές αλλαγές στην απομείωση στοιχείων ενεργητικού έναντι μελλοντικών ζημιών όταν η τράπεζα άλλαξε διεύθυνση παρά σε πραγματικές ζημιές και είπε πως η Τράπεζα της Ισπανίας ήταν ενήμερη για τις αποφάσεις του.

Η Bankia, που δημιουργήθηκε το 2010 από τη συγχώνευση επτά μη εισηγμένων ταμιευτηρίων έλαβε κρατική βοήθεια 22,4 δισεκ. ευρώ για τη διάσωσή της το 2012, στο αποκορύφωμα της ισπανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.