Ισραήλ στις ΗΠΑ: Δεν γίνεται να μην απαντήσουμε στην επίθεση του Ιράν

Ισραήλ στις ΗΠΑ: Δεν γίνεται να μην απαντήσουμε στην επίθεση του Ιράν
epa10923823 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz in Tel Aviv, Israel, 17 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/Maya Alleruzzo / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τν ώρα που η Τεχεράνη προειδοποιεί για νέα πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, είπε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε το Ιράν το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν στο αμερικανικό Axios ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα.

Οι παραπάνω αναφορές έρχονται εν μέσω της ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που η Τεχεράνη προειδοποιεί για νέα πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με το Axios, ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του εδάφους του χωρίς απάντηση.

Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια εξίσωση στην οποία το Ιράν θα απαντά με άμεση επίθεση κάθε φορά που το Ισραήλ πλήττει στόχους στη Συρία, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Ο Μπλίνκεν

Από την πλεύρα του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ, πως «δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή».

«Νομίζω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αμυνθεί μόνο του όταν είναι θύμα επιθετικότητας…», δήλωσε, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση ως «πρωτοφανή σε εύρος και μέγεθος», η πρώτη ευθεία επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε και πάλι λόγο για έντονη διπλωματική κινητικότητα «τις τελευταίες 36 ώρες, με στόχο τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης για να προσπαθήσει να αποτραπεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ιράν προς τη Βρετανία

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: