Ισραηλινοί για Νετανιάχου: «Να αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο της επίθεσης» – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ισραηλινοί για Νετανιάχου: «Να αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο της επίθεσης» – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
epa10923823 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a joint press conference with German Chancellor Olaf Scholz in Tel Aviv, Israel, 17 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/Maya Alleruzzo / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, το 80%, θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει να παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.

Οι ηγεσίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, όπως και οι υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών.

Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανάμεσά τους το 69% των ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ. Μόνο το 8% των Ισραηλινών δεν θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει, σύμφωνα με τους Times Of Israel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς και μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Ως προς τον πόλεμο στην Γάζα, το 65% υποστηρίζει μία χερσαία επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, έναντι 21% που εμφανίζεται αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο μετά τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης σε κλίμακα επιχείρησης.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», οι Ισραηλινοί δίνουν στον κυβερνώντα συνασπισμό μόλις 43 έδρες (από τις 64 που διαθέτει), ενώ το κόμμα του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 40 έδρες, έναντι 12 σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: