Societe Generale: Ήρθε επιτέλους ο καιρός η S&P να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Societe Generale: Ήρθε επιτέλους ο καιρός η S&P να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα
epa06355436 (FILE) A file photo dated 16 February 2012 showing the logo of French bank Societe Generale at the entrance of the bank's headquarters in La Defense business district in Puteaux, near Paris, France. Financial Times on 28 November 2017 reports French bank Societe Generale may close as much as 15 per cent of its branches while at the same time axing some 900 jobs in an effort to cut costs in France. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 51129509 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Eίναι καιρός η S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές» ανέφερε η Societe Generale

Ήγγικεν, επιτέλους, η ώρα ώστε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει σε πρόσφατο report της η γαλλική τράπεζα Societe Generale ενόψει και της αξιολόγηση της χώρας μας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023.

Όπως επισημαίνει, «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η S&P θα αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB-stable. Η χώρα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ η δημοσιονομική θέση της έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Με δάνεια χαμηλού κόστους από την ΕΕ, οι πληρωμές τόκων της χώρας είναι χαμηλότερες από τις πληρωμές της Ιταλίας, παρά τον υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ. 

Οι εκλογές και η νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και έκτοτε έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης». Πάντως, όπως επισημαίνει η Societe Generale, με το ελληνικό 10ετές να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ήδη 42 μ.β. λιγότερο από το ιταλικό δεκαετές, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχετικά μικρή πιθανότητα για περαιτέρω ράλι».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η γαλλική τράπεζα σημειώνει πως η S&P προέβλεπε έλλειμμα στο 4,5% το 2023 και στο 3,6% το 2024, με μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ περισσότερο από 1% ετησίως στο 136% έως το 2026. Αυτά τα στοιχεία είναι απίθανο να επιτευχθούν τώρα που το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης αναθεώρησε το έλλειμμα και το χρέος

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των αξιολογήσεων στα spreads των κρατικών ομολόγων, καθώς οι αγορές συχνά προεξοφλούν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως τονίζει η Societe Generale, φαίνεται να υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών της αξιολόγησης και των κινήσεων του 10ετούς ιταλικού spread από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι μια αρνητική προοπτική για την Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση κατά 5-10 μονάδες βάσης του spread την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: