Ιστορική απεργία στην Amazon Βρετανίας. Στα ρομπότ φέρονται καλυτερα, λένε εργαζόμενοι

Ιστορική απεργία στην Amazon Βρετανίας. Στα ρομπότ φέρονται καλυτερα, λένε εργαζόμενοι
epa08179196 (FILE) - A general view of the Amazon logistic and distribution center in Moenchengladbach, Germany, 17 December 2019 (reissued 30 January 2020). Amazon will release their 4th quarter 2019 results on 30 January 2020. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 55715606 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι απεργοί αναμένεται να «κατασκηνώσουν» έξω από τον χώρο της εταιρείας στο Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Σε μια ιστορική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι της Amazon στη Βρετανία, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη βιομηχανική δράση στη χώρα για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Η 24ωρη απεργία ξεκίνησε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου. 

Οι απεργοί αναμένεται να «κατασκηνώσουν» έξω από τον χώρο της εταιρείας στο Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Το προσωπικό είναι δυσαρεστημένο με την αύξηση του μισθού κατά 50 πένες (56 σεντς ΗΠΑ) ανά ώρα, που ισοδυναμεί με 5% και πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Η Amazon εισήγαγε αύξηση μισθών το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά οι εργαζόμενοι στην αποθήκη λένε ότι δεν ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Θέλουν λοιπόν η εταιρεία να πληρώνει τουλάχιστον 15 £ την ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλουν επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι της Amazon διαμαρτύρονται για τις πολλές ώρες εργασίας, τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών και τον αδυσώπητο ρυθμό εργασίας, καθώς και για την επιθετική, βελτιωμένη τεχνολογία παρακολούθησής τους.

Ο Ντάρεν Γουέστγουντ, ένας από τους εργαζόμενους στην αποθήκη της Amazon που συμμετείχε στις απεργίες, είπε ότι είναι «μακρύς ο δρόμος», ενω περιέγραψε τη μέρα της απεργίας ως «ιστορική».

«Όλοι είδαμε τα κέρδη που αποκομίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αυτό είναι που εξόργισε περισσότερο τους ανθρώπους», είπε ο Westwood στο CNBC μέσω τηλεφωνικής κλήσης. «Περιμέναμε καλύτερη αύξηση από αυτή που έδωσαν».

Η Amazon έχει επικριθεί επανειλημμένως για ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, με την εταιρεία να κατηγορείται συχνά για κακές συνθήκες εργασίας στις αποθήκες και τις εργασίες παράδοσης και καταστολή των προσπαθειών των εργαζομένων να συνδικαλιστούν. 

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους εργάτες της Amazon στο Κόβεντρι που αγωνίζονται για υψηλότερες αμοιβές και επιδόματα», δήλωσε στο CNBC ο Chris Smalls από το Amazon Labour Union, που ίδρυσε το σωματείο. «Είναι καιρός η Amazon που ισχυρίζεται ότι είναι η καλύτερη εταιρεία της Γης να έρθει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί καλόπιστα με τα συνδικάτα της. Στα ρομπότ φέρονται καλύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: