Ιστορική μέρα για την Κύπρο

Ιστορική μέρα για την Κύπρο

Άναψε η φλόγα από το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μια από τις πιο ιστορικές μέρες για την Κύπρο είναι η σημερινή , καθώς άναψε η φλόγα από το φυσικό αέριο που βγήκε στην επιφάνεια, στο τεμάχιο «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου και από τις αναλύσεις που θα γίνουν, θα διαπιστωθεί η ποιότητα, η ροή και η πίεση του. Η διαδικασία ανάδυσης από το τεμάχιο «Αφροδίτη» άρχισε το πρωί και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.

Τι σημαίνουν 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων για την Ελλάδα

Ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου αναμένονται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για τη δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν έναν μήνα.

Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως. Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ