Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στα κορεατικά σύνορα (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στα κορεατικά σύνορα (Φωτογραφίες και Βίντεο)
epa07683953 US President Donald J. Trump (L) talks with North Korean leader Kim Jong-un after crossing the Military Demarcation Line into the North's side at the truce village of Panmunjom in the Demilitarized Zone, which separates the two Koreas, 30 June 2019. The US leader arrived in South Korean on 29 June for a two-day visit that will include a meeting with South Korean President Moon Jae-in and a trip to the Demilitarized Zone. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, για μία ιστορική συνάντηση λίγων λεπτών με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.  Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος εισέρχεται στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Κατά την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Τραμπ δήλωσε: «Είναι μία σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα».  Από την πλευρά του, ο Κιμ, χαρακτήρισε την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ «θαρραλέα και αποφασιστική».

epa07683950 South Koreans watch a television broadcasting news of US President Donald J. Trump (L) and North Korean leader Kim Jong-un Panmunjeom in Paju at Seoul Station in Seoul, South Korea, 30 June 2019. The US leader arrived in South Korean on 29 June for a two-day visit that will include a meeting with South Korean President Moon Jae-in and a trip to the Demilitarized Zone. EPA/KIM HEE-CHUL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα. Στην ιστορική συνάντηση – εξπρές ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.

Ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε από την G20 της Ιαπωνίας ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, για να του σφίξει το χέρι και να του πει «καλημέρα», την ώρα που η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των διαφορών τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και  μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο. Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Συνοδευόμενος από τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί στο πλάι του Βορειοκορεάτη ηγέτη για να τους βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι στην συνοριακή γραμμή.

epa07683961 US President Donald J. Trump (L) with North Korean leader Kim Jong-un cross the Military Demarcation Line into the southern side of the truce village of Panmunjom in the Demilitarized Zone, which separates the two Koreas, 30 June 2019. The US leader arrived in South Korean on 29 June for a two-day visit that will include a meeting with South Korean President Moon Jae-in and a trip to the Demilitarized Zone. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ. «Αυτό θα γίνει κάποτε», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν από την συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο». «Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα ανταλλάξουν χειραψία για την ειρήνη στην Πανμουντζόμ, τον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση», δήλωσε νωρίτερα ο Μουν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θα πάμε στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) και θα συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ. Χαίρομαι πολύ», είπε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν τα εμπόδια» χάρη στην «εξαιρετική» σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν», σημείωσε. «Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει», σημείωσε επίσης ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

epa07683962 US President Donald J. Trump (R) with North Korean leader Kim Jong-un shake hands as they meet at the Freedom House on the southern side of the truce village of Panmunjom in the Demilitarized Zone, which separates the two Koreas, 30 June 2019. The US leader arrived in South Korean on 29 June for a two-day visit that will include a meeting with South Korean President Moon Jae-in and a trip to the Demilitarized Zone. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το θέλει πάρα πολύ», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. «Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά», πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση. Αυτή ήταν η τρίτη σύνοδος μεταξύ των δύο πολιτικών από την ιστορική συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και την αποτυχημένη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε και ο ίδιος πέρυσι τα σύνορα κατά την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. «Θα το κάνω πολύ άνετα, δεν έχω κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωνε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Μια συνάντηση για τις κάμερες»

Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας –κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων. «Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα. «Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα», υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.

«Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων», σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter. Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί «κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία», έκρινε ο ειδικός, αναφερόμενος στις επιστολές που ανταλλάσσουν ο Κιμ και ο Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.