Ιστορική στιγμή: Μια 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο του κορωνοϊού στη Βρετανία

Ιστορική στιγμή: Μια 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο του κορωνοϊού στη Βρετανία
Nurse May Parsons (R) administers the Pfizer/BioNtech Covid-19 vaccine to Margaret Keenan (L), 90, at University Hospital in Coventry, central England, on December 9, 2020 making Keenan the first person to receive the vaccine in the country's biggest ever immunisation programme. - Britain on December 8 hailed a turning point in the fight against the coronavirus pandemic, as it begins the biggest vaccination programme in the country's history with a new Covid-19 jab. (Photo by Jacob King / POOL / AFP) Photo: AFP
Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού.

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν στη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer, εκτός του πλαισίου δοκιμών.

Περίπου 70 μονάδες υγείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ετοιμαστεί να εμβολιάσουν τους πολίτες άνω των 80 ετών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Σύμφωνα με τη σχετική καμπάνια το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την επαναφορά της καθημερινής ζωής σε μία κανονικότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα, με τον Βρετανό υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να τονίζει πως υπάρχει τώρα «φως στο τέλος του τούνελ».

«Η σημερινή V-day, χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικότερες στιγμές στον αγώνα ενάντια σε αυτή την τρομερή ασθένεια», πρόσθεσε.

Το Λονδίνο έχει εξασφαλίσει 800.000 δόσεις του εμβολίου για να ξεκινήσει, αλλά έχουν παραγγελθεί 40 εκατομμύρια δόσεις- αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Μπόρις Τζόνσον: “Θα νικήσουμε μαζί”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα του και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για την δοκιμή του εμβολίου κατά του Covid-19.

Η διάθεση του εμβολίου κατά του COVID-19 στη Βρετανία θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η επιδημία του COVID-19 στη χώρα, αλλά είναι μακρά η διαδικασία έως ότου ηττηθεί τελείως ο νέος κορωνοϊός, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την έναρξη σήμερα των εμβολιασμών κατά της νόσου αυτής στη χώρα του και συνέστησε προσοχή.

“Σταδιακά θα υπάρξει τεράστια, τεράστια διαφορά. Όμως τονίζω σταδιακά, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Δεν έχουμε νικήσει ακόμη αυτόν τον ιό”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης. “Είναι απίστευτο που έχουμε το εμβόλιο, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες”, έσπευσε να προσθέσει.

“Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια τεράστια πρόοδο στον αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά του νέου κορωνοϊού”, σημείωσε. “Ωστόσο ο μαζικός εμβολιασμός θα πάρει χρόνο”, προειδοποίησε και κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη Βρετανία.