Καμία νέα θυσία για τους πολίτες, ήταν το σύνθημα του Ιταλού ΥΠΟΙΚ

Καμία νέα θυσία για τους πολίτες, ήταν το σύνθημα του Ιταλού ΥΠΟΙΚ

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, απέκλεισε την προώθηση νέων μέτρων λιτότητας.

Μήνυμα κατά της λιτότητα εξέπεμψε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι φέτος δεν πρόκειται να προωθηθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα και δεν θα ζητηθούν περαιτέρω θυσίες από τους πολίτες.

Ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ «δεν θα ξεπεράσει το 3%, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τους κανόνες και τα όρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Πάντοαν.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,3% και θα ανακάμψει κατά 0,6% το 2015, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι φέτος ο λόγος δημοσίου ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3% ενώ το 2015 θα περιορισθεί στο 2,9% και πρόσθεσε ότι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού αναβάλλεται για το 2017.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει φέτος στο 131,6% του ΑΕΠ και το 2015 θα αυξηθεί στο 133,4%.

Κατά τον Πάντοαν οι ιδιωτικοποιήσεις, φέτος θα εισφέρουν έσοδα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ την επόμενη χρονιά θα παρουσιάσουν ανοδική πορεία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ιταλική οικονομία πιθανόν συρρικνώθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) ανέφερε ότι ο γενικός του δείκτης, τον οποίο χρησιμοποιεί για τις προβλέψεις του όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, επιβραδύνεται, γεγονός που «καταδεικνύει μια νέα πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο του έτους».

Η απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη δόθηκε στη δημοσιότητα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τους νέους στόχους της για το έλλειμμα και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, και την ίδια ημέρα που το ISTAT ανακοίνωσε πως η ανεργία τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,3% εν σχέσει με τον Ιούλιο.

Όμως η εξέλιξη αυτή επισκιάστηκε από το γεγονός ότι η ανεργία των νέων 15 ως 24 ετών αυξήθηκε κατά 1 εκατοστιαία μονάδα φθάνοντας το 44,2%, ποσοστό που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το ISTAT.