Ιταλία: Οι Ευρωπαίοι «μας ζητούν μέτρα που σημαίνουν δάκρυα και αίμα»

Ιταλία: Οι Ευρωπαίοι «μας ζητούν μέτρα που σημαίνουν δάκρυα και αίμα»
Picture of a statue in front of the Quirinale palace, Italian presidential residence, with the Italian and the European Union flag on the roof, on March 21, 2013 in Rome. Italian President Giorgio Napolitano began two days of consultations with political leaders yesterday in a bid to determine who should be given the mandate to form a new government in the eurozone's third largest economy. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό αναμένεται να έχει το Σάββατο στις Βρυξέλλες ο Τζουζέπε Κόντε.

Στο αίτημα μελών της αυστριακής και της ολλανδικής κυβέρνησης να επιβληθούν κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ρώμης εξαιτίας του προϋπολογισμού της για το 2019, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Όταν Αυστρία και Ολλανδία μας ζητούν να σεβαστούμε όλους τους κανόνες, μας ζητούν μέτρα που σημαίνουν δάκρυα και αίμα. Κάτι που είναι το εντελώς αντίθετο με όσα μας ζήτησαν οι Ιταλοί στις εκλογές της 4ης Μαρτίου», είπε ο Ντι Μάιο. «Εμείς τραβάμε μπροστά, διότι η εναλλακτική είναι να τσακίσουμε ακόμη περισσότερο τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. Η εναλλακτική δεν μπορεί να είναι αυτή», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη είμαστε εμείς και αυτό θα ισχύσει ακόμη περισσότερο αν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε διάλογο, για να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι αλλαγές, για τις οποίες ο προϋπολογισμός μας προσφέρει μια διαφορετική απάντηση απ’ ότι γινόταν στο παρελθόν, αλλά εξίσου αξιόπιστη και σταθερή», τόνισε από την μεριά του ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν.

«Θα μεταβώ στις Βρυξέλλες, όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα βασικά σημεία του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 δεν θα αλλάξουν, αλλά τόνισε ότι προσβλέπει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο.

Σύμφωνα με πηγές στην ιταλική κυβέρνηση, η συνάντηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες.