Ιταλία: Νέα συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης που να περνά το «τεστ Ματαρέλα»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα έδωσαν τα χέρια προκειμένου να μην οδηγηθούν οι Ιταλοί εκ νέου στις κάλπες- Πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε.

Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια η χώρα να εξέλθει από το πολιτικό αδιέξοδο και να θέσει τέλος στην οικονομική αστάθεια των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Νωρίτερα σήμερα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ήταν εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Για το υπουργείο Οικονομικών ακουγόταν το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί απόψε στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλλι παρέδωσε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο Ματταρέλλα, για να διευκολύνει την σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.

Εφόσον γίνει αποδεκτή, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

Η τελική λύση επετεύχθη σήμερα το απόγευμα, μετά από δίωρη συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ντι Μάο και τον Κόντε.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, τον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα δεν αποδέχθηκε για το θώκο του υπουργείου Οικονομικών,  μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.