Ιταλία: Συνάντηση Ντι Μάιο-Σαλβίνι για τον σχηματισμό αποδεκτής κυβέρνησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα προκρίνουν ένα νέο υπουργό Οικονομικών που θα περάσει το «τεστ» Ματαρέλα. 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δείχνει να είναι εφικτή η τελική συμφωνία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα για την σύνθεση της κυβέρνησης. Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, τον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα δεν αποδέχθηκε για το θώκο του υπουργείου Οικονομικών,  μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, συνεχίζεται, για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών. Στη βουλή, όπου διεξάγεται η συνάντηση, έφτασε και ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ