Ιταλικός «πυρετός» χτυπά τα ελληνικά ομόλογα

Ιταλικός «πυρετός» χτυπά τα ελληνικά ομόλογα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 4,8% η απόδοση του 10ετούς. Ισχυρές πιέσεις από τις αγορές φέρνει η πολιτική αστάθεια της Ρώμης.

 

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους. Ενδεικτικά πριν από λίγο η απόδοση του 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%.

Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολάρια και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολάρια.

Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων.

Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 740 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:10, διαμορφώνεται στις 738,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,31%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 735,66 μονάδες (-2,64%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 66,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,04%.

Πτώση και για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35% και διαμορφώνεται στα 1,1582 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 126,247 γεν, στο 0,8717 με τη στερλίνα και στο 1,1524 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,34% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 109,002 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3287 δολάρια.

Δραγασάκης: Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις ιταλικές αναταράξεις

Η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή.

«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

«Είναι θετικό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις. Αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό το ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο δανεισμού ύστατης ανάγκης ούτως ώστε, ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι θετικό ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων, με επιτυχία. Επίσης, είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» τόνισε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Βεβαίως, αν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις παραταθούν ή ενταθούν».