Jim Rogers: Ετοιμαστείτε για τη χειρότερη bear market στη ζωή σας

Jim Rogers: Ετοιμαστείτε για τη χειρότερη bear market στη ζωή σας
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Ο 80χρονος επενδυτής κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο RealVision επεσήμανε πως η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου απειλείται και περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις είναι απαραίτητες για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών

Σε νέα, δραματική προειδοποίηση προς τους απανταχού επενδυτές προχώρησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο συνιδρυτής της Quantum Fund και άλλοτε δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου George Soros, Jim Rogers…

Όπως είπε, προετοιμάζεται για τη χειρότερη bear market της ζωής του, αποδολαριοποίηση και ακόμα υψηλότερα επιτόκια, τα οποί μπορεί να προκαλέσουν ένα σπιράλ θανάτου στην οικονομική ζωή… των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα.

Ο 80χρονος επενδυτής κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο RealVision επεσήμανε πως η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου απειλείται και περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις είναι απαραίτητες για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.

Κατόπιν, επέκρινε τους Αμερικανούς βουλευτές για την τρέχουσα κατάρρευση του ανώτατου ορίου χρέους, ανέδειξε τα εμπορεύματα ως τους καλύτερους αντισταθμιστές έναντι του πληθωρισμού και απέρριψε την ιδέα ότι οι κυβερνήσεις να «αγκαλιάσουν» το bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αγορές, είπε πως «η επόμενη bear market θα είναι η χειρότερη στη ζωή μου, επειδή το χρέος έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 14 χρόνια.

(Ο Rogers είπε ότι το κραχ του 2008 προκλήθηκε από υπερβολικά ποσά χρέους και ο δανεισμός έχει αυξηθεί από τότε, υποδηλώνοντας πως έρχεται μια πολύ χειρότερη ύφεση στο μέλλον)».

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε μύδρους κατά της πολιτικής ηγεσίας στην Ουάσιγκτον… «Θα πρέπει πάντα να ανησυχούμε για την Ουάσιγκτον… Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Και το αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα» είπε επ’ αφορμή του τρέχοντος πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Σε σχέση με το δολάριο, ο Rogers ήταν καταιγιστικός… «Θα πρέπει να ανησυχείτε. Εάν δεν ανησυχείτε, δεν ξέρετε τι συμβαίνει.

Πολλές χώρες αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του φρικτού προβλήματος του αμερικανικού χρέους.

Ψάχνω κάθε ημέρα, γιατί ξέρω ότι κάτι κακό θα συμβεί στις αγορές συναλλάγματος τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια» είπε ενώ η κουβέντα, μοιραία, στη συνέχεια πήγε στη νομισματική σύσφιξη:

«Τα επιτόκια θα ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως. Δεν ξέρω πόσο ψηλά πρέπει να φτάσουν για να σκοτώσουν τον πληθωρισμό αυτή τη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ το χρέος και τις δαπάνες και τη νομισματική χαλάρωση όπως τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η νομισματική σύσφιξη θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ καταστροφική για να λυθεί αυτό το πρόβλημα αυτήν τη φορά».

Αγορές

«Θα υπάρξουν προβλήματα σε όλες τις αγορές — αγορές ακινήτων, χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων, αγορές συναλλάγματος, τα πάντα. Πρέπει να μάθετε για τα μετρητά ή τις ακάλυπτες πωλήσεις για να επιβιώσετε αυτό που έρχεται» είπε ο Rogers, και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα στραφεί στο bitcoin. Θα συναλλασσόμαστε με ψηφιακά χρήματα, αλλά θα είναι χρήματα κεντρικής τράπεζας». 

Πάντως, «το καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι όταν έχεις πληθωρισμό είναι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία είναι εμπορεύματα. Το φθηνότερο περιουσιακό στοιχείο που γνωρίζω είναι ακόμα τα εμπορεύματα». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: