John Wyborn: H φετινή αγορά του yacht chartering έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2020

John Wyborn: H φετινή αγορά του yacht chartering έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2020
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
O πρόεδρος της MYBA The Worldwide Yachting Association εξηγεί πώς ο κλάδος προσαρμόστηκε φέτος στα δεδομένα της πανδημίας.

Συνέντευξη στον Κώστα Παναγάκη

Με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου για το 2021, μπορούμε να αρχίσουμε να κοιτάμε πίσω και να παρατηρούμε τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος έχει αντιδράσει, αλλάξει και προσαρμοστεί στην πανδημία. Καμία αγορά, κανένας κλάδος, καμία βιομηχανία δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Όλοι έχουν ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, με τον τομέα των ταξιδιών να αντιμετωπίζει μερικά από τα πιο δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ωστόσο, έχουν προκύψει ουσιαστικές ιστορίες επιτυχίας. Καθώς η Ελλάδα διέγραφε μια απροσδόκητα καλή καλοκαιρινή σεζόν, η διεθνής αγορά του yachting διατήρησε τη δυναμική της – ιδιαίτερα στο luxury κομμάτι της. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον John Wyborn, Πρόεδρο της MYBA The Worldwide Yachting Association, και να μου εξηγήσει πώς η πανδημία έχει επηρεάσει μια τόσο εξειδικευμένη αγορά, πώς η βιομηχανία ναύλωσης πολυτελών yacht προετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια και να μάθω τις προβλέψεις του για ανάκαμψη στη μετά Covid-19 εποχή.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τις τελευταίες 500 ημέρες έχουν αλλάξει πολλά στον κόσμο λόγω της πανδημίας. Ο τρόπος που ταξιδεύουμε έχει επηρεαστεί και τα brands στον χώρο της φιλοξενίας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν μια νέα ισορροπία. Σε αυτή τη βάση, ποιος είναι ο αντίκτυπος στη βιομηχανία ναύλωσης πολυτελών σκαφών; Έχει αλλάξει η νοοτροπία των κοινών στα οποία παραδοσιακά απευθύνεστε; Έχετε μπει σε νέα τμήματα της αγοράς στη βάση των μοναδικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σας, όπως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα;

Πολλοί ιδιοκτήτες ανακάλυψαν εκ νέου την αξία των yacht τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτιμώντας να περνούν χρόνο στο σκάφος σε ένα “yacht bubble” αντί να μένουν στο σπίτι. Αυτοί οι ιδιοκτήτες ήταν συχνά οι πρώτοι που υιοθέτησαν τις νέες τεχνολογίες ανίχνευσης Covid-19. Σκεφτείτε ότι μέσα στους 4 μήνες του πρώτου lockdown η ομάδα μου προμήθευσε εξοπλισμό για tests αξίας €450.000. Ωστόσο, το κύριο λειτουργικό πρόβλημα για τη βιομηχανία ήταν η δυσκολία των παγκόσμιων ταξιδιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ιδιοκτήτες να ακινητοποιήσουν τα yachts και να απολύσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματός τους. Ευτυχώς, αυτοί ήταν η μειοψηφία.

Παρά τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, οι σεζόν ναύλωσης τόσο το 2020 όσο και το 2021 προχώρησαν. Οι κρατήσεις ήταν περισσότερο “last minute” και τέθηκαν και σε εφαρμογή νέοι «όροι Covid-19» προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης ώστε οι ultra-hign-net-worth-individuals (UHNWI) πελάτες μας να προχωρήσουν σε κρατήσεις. Οι κρατήσεις για το 2020 μερικές φορές αναβάλλονταν για το 2021 χωρίς καμία ποινή, ωστόσο ήρθαν νέες κρατήσεις. Οι αριθμοί ήταν μειωμένοι, αλλά καμία σεζόν δεν αποδείχθηκε καταστροφική ενώ το 2021 έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2020.

Όλα αυτά δείχνουν ότι, συνολικά, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν τα yachts τους περισσότερο από ποτέ. Ακόμη και στο 2020, σύμφωνα με την Economic Contribution Study που δημοσιεύτηκε από τη MYBA, ο αντίκτυπος του chartering στην τοπική οικονομία σε ευρωπαϊκούς προορισμούς ανήλθε σε 300 εκατ. ευρώ.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για το yachting σε παγκόσμια κλίμακα τα επόμενα χρόνια; Βλέπετε περισσότερους ultrahighnetworthindividuals να μπαίνουν ως ιδιοκτήτες στον κόσμο του yachting; Βλέπετε άνοδο των ναυλώσεων;

Οι UHNWI επηρεάζονται λιγότερο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το επίπεδο ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες και τους ναυλωτές δεν μειώνεται. Οι παραγγελίες στα μεγάλα ναυπηγεία φτάνουν μέχρι το 2024 και το 2026, ανάλογα με το κάθε ναυπηγείο. Οι πωλήσεις εντός του στόλου των υφιστάμενων σκαφών έχουν εκτιναχθεί από τα τέλη του 2020 και, κατά συνέπεια, υπάρχει έλλειψη ποιοτικού αποθέματος στην αγορά μεταπώλησης. Αυτό, με τη σειρά του, έχει δημιουργήσει μια έκρηξη στο κομμάτι των ανακατασκευών. Σύμφωνα με το The Superyacht Report, ο συγκεκριμένος τομέας έχει κερδίσει περισσότερο σε σχέση με τα new buildings μετά την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, ο τομέας των superyachts βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο. Παρά την προφανή ζήτηση από την πλευρά των UHNWI, η μελλοντική επιτυχία του κλάδου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Έχοντας αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 35 χρόνια, ο κλάδος είναι σχετικά ανώριμος και η εμπειρία της πανδημίας έχει εστιάσει την προσοχή μας σε πολλές διαφορετικές πτυχές του business μας.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στη βάση και της προηγούμενης ερώτησης, πώς αντιμετωπίζει η MYBA την επόμενη φάση της πανδημίας όσον αφορά την υποστήριξη των μελών της;

Ποιος άλλος διεθνής κλάδος που ξεπερνά τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχει τόσο λίγους εξειδικευμένους συστηματικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τα standards λειτουργίας του; Αυτό το μέγεθος που προέρχεται από το Economic Contribution Study που δημοσιεύσαμε, αφορά μόνο στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρώπη, όχι στον τομέα των ανακατασκευών, ενώ ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνει και τα 130.000 άτομα που απασχολούνται παγκοσμίως ως πλήρωμα και τον οικονομικό αντίκτυπό τους.

Κατά μία έννοια, τα μεγάλα yachts είναι ένας τύπος πλοίου και υπάρχουν καθιερωμένα παγκόσμια πρότυπα για την κατασκευή τους. Το πλήρωμα του yacht είναι ναυτικοί και υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες για την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους. Τα yachts, όπως τα δεξαμενόπλοια χημικών και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αγοράζονται, πωλούνται και ναυλώνονται χρησιμοποιώντας τυπικές συμβάσεις και διαδικασίες.

Ωστόσο, ίσως ακριβώς επειδή υπάρχουν υφιστάμενες ναυτιλιακές πρακτικές, οι πολύ μοναδικές απαιτήσεις των μεγάλων yachts δεν αντιμετωπίζονται με συναφή τρόπο. Οι κατασκευαστές yacht κατασκευάζουν απίστευτα έργα πλωτής χειροτεχνίας και τεχνολογίας αιχμής και μετά παραπονιούνται για την υποτιθέμενη ικανότητα του πληρώματος στο οποίο τα παραδίδουν. Το πλήρωμα του yacht, με τη σειρά του, πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζεται αυτά τα πλοία σε ένα επίπεδο εξυπηρέτησης που λίγοι ναυτικοί του εμπορικού ναυτικού θα επιχειρούσαν ποτέ, και συχνά είναι δύσπιστοι σχετικά με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της κατασκευής του yacht τους που σαφώς δεν λαμβάνουν υπόψη την καθημερινότητα της εργασίας επί του σκάφους. Είτε κατασκευάζουμε, λειτουργούμε, πουλάμε ή ναυλώνουμε ένα yacht, όλοι παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πολύ πλούσιους ανθρώπους, αλλά δεν μιλάμε μεταξύ μας.

Όλοι οι διαφορετικοί κλάδοι της βιομηχανίας των μεγάλων σκαφών αναψυχής έχουν πλέον αναπτύξει τις δικές τους κλαδικές ενώσεις όπως η MYBA για τις εταιρείες πώλησης/ναύλωσης/διαχείρισης, η SYBAss για τους κατασκευαστές σκαφών, η PYA για το πλήρωμα, η IAMI για παρόχους εκπαίδευσης. Αλλά όλες αυτές οι ενώσεις δουλεύουν μεμονωμένη η καθεμία στο δικό της «σιλό».

Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Εάν όντως συμβεί και οι ενώσεις αρχίσουν να συνεργάζονται, ίσως μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες του αριθμού των UHNWI πελατών που δεν διαθέτουν yacht. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της πανδημίας.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Βραχυπρόθεσμα, αναμένετε μια (γρήγορη) ανάκαμψη σε σχήμα V ή αναμένετε ότι τα πράγματα θα χρειαστούν λίγο χρόνο πριν από την επιστροφή στα επίπεδα του 2019;

Οι δυνατότητες είναι πολύ σαφείς. Μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, θα περίμενα μια ανάκαμψη σε σχήμα V.

Υπάρχει κάποιο μοτίβο στον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν διάφορες περιοχές το 2021 (δηλαδή: ΗΠΑ / Νότια Γαλλία / Ανατολική Μεσόγειος) ή υπήρξαν διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των περιοχών;

Τα τυπικά yacht hubs εξακολουθούν να κυριαρχούν, όπως αντικατοπτρίζεται στην έκθεση που δημοσιεύσαμε. Αλλά υπάρχει δυναμική στον τομέα των “explorer yacht” και η Άπω Ανατολή και οι Αντίποδες αναπτύσσονται πολύ ως εναλλακτικοί προορισμοί. Θα περίμενα να συνεχιστούν αυτές οι τάσεις.