JP Morgan: Απώλειες έως 10 δισ. δολ. για Nomura, Credit Suisse από την Archegos – Πώς τη γλίτωσαν Goldman Sachs και Morgan Stanley

JP Morgan: Απώλειες έως 10 δισ. δολ. για Nomura, Credit Suisse από την Archegos – Πώς τη γλίτωσαν Goldman Sachs και Morgan Stanley
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε περίπου 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά τις ζημίες που θα εγγράψουν οι Nomura και Credit Suisse η JP Morgan, αναφερόμενη στο «σκάνδαλο» της Archegos.

Όπως υποστήριξε η αμερικανική τράπεζα, οι απώλειες από τις συναλλαγές που σχετίζονται με την Archegos θα είναι «σημαντικές» σε σχέση με την έκθεση σε δανεισμό για μια εταιρεία που είναι marktomarket και διατηρεί ρευστά collateral, προσθέτοντας πως οι ζημίες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Νomura και 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Credit Suisse AG «δεν είναι απίθανο αποτέλεσμα».

«Είμαστε προβληματισμένοι γιατί η Credit Suisse και η Nomura δεν μπόρεσαν να καλύψουν όλες τις θέσεις τους» έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan, προσθέτοντας ότι αναμένουν να δουν τα πλήρη στοιχεία έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τις δηλώσεις και τις αναφορές των πιστωτικών οργανισμών της Nomura και της Credit Suisse, καθώς θεωρούν ότι η κακή εκτίμηση των κινδύνων θα αποτελέσει πρόβλημα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Credit Suisse, τα στελέχη της οποίας αναμένουν ότι η απώλεια που σχετίζεται με την Archegos θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα, αυτό το γεγονός μπορεί να επιφέρει την εξαΰλωση των κερδών ενός ολόκληρου χρόνου, βάζοντας φρένο στα σχέδια της ελβετικής τράπεζας για επαναγορά μετοχών. Φυσικά, μεγάλο θα είναι το πλήγμα στη φήμη της.

Χωρίς απώλειες

Στο μεταξύ, η Wells Fargo & Co. δεν αντιμετώπισε απώλειες λόγω της χαλάρωσης της σχέσης της με την Archegos Capital Management, δήλωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου. «Είμαστε καλά εξασφαλισμένοι και δεν έχουμε πλέον καμία έκθεση». Επίσης, τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε εγκαίρως.
Καθώς ανησυχούσαν για την ικανότητα της Archegos να καλύψει τις θέσεις της, η Goldman και η Morgan Stanley κατάσχεσαν μετοχές τις οποίες το fund είχε θέσει ως εγγύηση και τις πούλησαν στην αγορά σε μετοχικά πακέτα (block). Ορισμένες από τις συμμετοχές οι οποίες πωλήθηκαν αντιπροσώπευαν το 10% ή και περισσότερο των προνομιούχων μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Η απληστία των υπερπλουσίων

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική Archegos Capital Management κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls την περασμένη εβδομάδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών πυροδότησαν ένα βίαιο sell off στις μετοχές τους, με την πτώση της Credit Suisse να φτάνει το -11.5% (κεφαλαιοποίηση στα 28,5 δισεκ. δολ.) και της Nomura στο -14% (18,46 δισεκ. δολ.).

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα της Archegos Capital μπορεί να εκληφθεί ως ακόμη ένα γεγονός υπερβολικής μόχλευσης, που πήγε στραβά. Υπό την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), το fund αγόραζε παράγωγα τύπου total return swap, που επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίσουν στις κινήσεις τιμών μετοχών, χωρίς να κατέχουν τα υποκείμενα χρεόγραφα. Και έτσι, αν και είχε περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι συνολικές θέσεις της Archegos Capital ξεπερνούσαν σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγή του Reuters.