JP Morgan: Η κανονικότητα είναι εφικτή για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την αστάθεια διεθνώς

JP Morgan: Η κανονικότητα είναι εφικτή για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την αστάθεια διεθνώς
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλότερες επιδόσεις παρά τη μεγάλη αστάθεια της αγοράς.

Η κανονικότητα είναι εφικτή για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη διεθνή αστάθεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η JP Morgan.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω και, τώρα που η «κανονικότητα» είναι εφικτή, η εστίαση της αγοράς έχει μετακινηθεί προς τα βιώσιμα ROTE (δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων). 

Με τον κλάδο να αλλάζει κατεύθυνση από μια ιδιότυπη υπόθεση ανάκαμψης σε ένα παιχνίδι αξίας ευρωπαϊκών τραπεζών, μια ερώτηση που θέτουν οι επενδυτές είναι η εξής «είναι η κανονικότητα καλό πράγμα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών;

Κύρια ανησυχία είναι ότι ο κλάδος μπορεί να εξελιχθεί σε μια τραπεζική ιστορία με «λίγη ανάπτυξη και περιορισμένη απόδοση κεφαλαίου». Σύμφωνα με την JP Morgan, ακόμη δεν «είμαστε εκεί», καθώς υπάρχουν αρκετοί μοχλοί που μπορούν να υποστηρίξουν αποδόσεις σε ό,τι αφορές τις μετοχές των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων τα επόμενα χρόνια (υψηλότερα από το αναμενόμενο ROTE με ανάπτυξη πάνω από την τάση και μόχλευση επιτοκίων, ειδικούς καταλύτες, όπως η υπερβάλλουσα αποπληρωμή κεφαλαίου, καθώς και υποστήριξη δεικτών).  

Η ανάπτυξη και η μόχλευση των επιτοκίων μπορούν να ωθήσουν τα ROTE πάνω από τις προσδοκίες, σε διψήφια νούμερα. 

Με τους δείκτες NPE τώρα ή κοντά σε μονοψήφιους δείκτες και χάρη στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), η JP Morgan «βλέπει» τα νέα ακαθάριστα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να φτάνει στο 15% του ΑΕΠ έως το 2024, από 8% το 2019 – κάτι που μεταφράζεται σε CAGR  6% την περίοδο 2021-2024. 

Ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές είναι αβέβαιες, η αναπτυξιακή πορεία σε ό,τι αφορά την εγχώρια κατανάλωση καθιστούν την ελληνική αγορά ανθεκτική. 

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «βλέπουν» λόγω της αύξησης των επιτοκίων άνοδο 6%/11% σε NII/EPS από τις πρώτες 100 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρχουν σωρευτικές επιτοκιακές αυξήσεις κατά 175 μονάδες βάσης, στο 1,25%, από τον Ιούλιο / κάτι το οποίο θα αυξήσει τον δείκτη ROTE στο 8%-9% μέχρι το 2024.

Ειδικοί μοχλοί μπορούν να υποστηρίξουν τις αποδόσεις: Οι ιδιότυποι μοχλοί περιλαμβάνουν τις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank που παράγουν το ένα τρίτο των κερδών, 1,4 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ακίνητα με ετήσια απόδοση 7%+ και η υπερβάλλουσα κεφαλαιακή θέση της Εθνικής σήμερα, στα 750 εκατ. ευρώ (25% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς), με δυνατότητα αύξησης έως και 2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιών AT1/T2.

Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της JP Morgan, που δίνει σύσταση overweight για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. 

Για την Πειραιώς η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral).

 Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλότερες επιδόσεις παρά τη μεγάλη αστάθεια της αγοράς, σταθερές αποδόσεις από την αρχή του έτους, έναντι SX7P που υποχωρούν -14% και των CEEMEA Banks που χάνουν -2%. Στην παρούσα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με 0,43x σε όρους P/TBV με βάση στις εκτιμήσεις του 2023 για 8,1% κατά μέσο όρο ROTE.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος της Alpha Bank μειώνεται στο 1,50 ευρώ, από 1,60 ευρώ προηγουμένως, όπως και για την Πειραιώς στο 1,80 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως. Αντιθέτως για την Eurobank αυξάνεται στο 1,60 ευρώ, από 1,30 ευρώ προηγουμένως και για την Εθνική στα 4,50 ευρώ, από 4 ευρώ προηγουμένως.