JP Morgan: Οι μετοχές θα βγουν από την τρύπα όπου έχουν πέσει

JP Morgan: Οι μετοχές θα βγουν από την τρύπα όπου έχουν πέσει
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η JP Morgan «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στην καινοτομία και τη βιοτεχνολογία.

Την ισχυρή πεποίθηση για τις διεθνείς αγορές ότι τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν εξέφρασε ο αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic.

«Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την τρύπα», δήλωσε ο Kolanovic, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας της JPMorgan Chase & Co., σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. 

«Δεν θα υπάρξει ύφεση φέτος, αντίθετα θα δούμε κάποια καλοκαιρινή αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας, ενώ η Κίνα θα αυξήσει τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα».

Επίσης, σύμφωνα με τον Marco Kolanovic, «ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει πιθανώς κορυφωθεί ή πρόκειται να το κάνει, ανοίγοντας το δρόμο για μια υποχώρηση των τιμών, που θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μετριάσει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης». 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στις πιο επιθετικές δηλώσεις του μέχρι σήμερα, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να υπάρξει «σαφή και πειστική» απόδειξη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Τα περισσότερα από τα άσχημα πράγματα έχουν συμβεί ήδη φέτος», είπε ο Kolanovic. «Η Fed οδεύει επιθετικά προς τη σύσφιξη. Και μετά ο πόλεμος στην Ευρώπη, που θα λέγαμε ότι επηρεάζει τις τιμές στα εμπορεύματα. Για την Κίνα, πάλι, ήμασταν κάπως αισιόδοξοι θα σταθεροποιηθεί και ότι η οικονομία της θα τονωθεί γρήγορα, παρά τα lockdown». Ο Kolanovic διατηρεί μια bullish άποψη, παρότι οι μετοχές πέφτουν, θεωρώντας πως οι επενδυτές υπερτιμούσαν τις πιθανότητες ύφεσης. 

Υπενθυμίζεται πως ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 18 Μαΐου, με τους λιανοπωλητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που αναμένεται οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες και ραγδαία πτώση στη ζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -3,57%, στις 31.490 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -4,04%, στις 3.923 μονάδες, ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «διολίσθησε» -4,73%, στις 11.418 μονάδες, ενώ ο δείκτης Φόβου/VIX εκτινάχθηκε στις 31 μονάδες.

Όσον αφορά συγκεκριμένα επίπεδα στις αγορές που θα πρέπει να προσελκύσουν ενδιαφέρον, ο Kolanovic λέει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για στρατηγικές, επειδή δείκτες όπως ο S&P 500 έχουν μερικές ακριβές μετοχές και μερικές φθηνές. Παρ’ όλα αυτά, «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στην καινοτομία και τη βιοτεχνολογία, αλλά συνιστά να μείνουμε μακριά από αμυντικές εταιρείες – οι οποίες είναι ακριβές, κατά την άποψή του. «Σχεδόν αρνούμαι να μιλήσω για το «πού πρέπει να αγοράσω S&P;» κατέληξε.