JP Morgan – Jefferies: «Πράσινο φως» για μερίσματα και δυναμική ανάπτυξη στις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές στόχοι

JP Morgan – Jefferies: «Πράσινο φως» για μερίσματα και δυναμική ανάπτυξη στις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές στόχοι
Photo: DALL•E
Παρόλο που οι εγκρίσεις ήταν αναμενόμενες, απομακρύνουν την αβεβαιότητα.

Η JP Morgan διατηρεί την αισιόδοξη στάση της απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις υπεραπόδοσης για τις τραπεζικές μετοχές μετά την έγκριση των μερισμάτων από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, οι τιμές-στόχοι για δύο προτιμητέες μετοχές από τις εγχώριες τράπεζες είναι: για τη Eurobank 2,40 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς 5,35 ευρώ ανά μετοχή. Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος είναι 8,30 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank είναι 2,40 ευρώ. Όλες οι μετοχές χαρακτηρίζονται ως overweight.

«Η ΕΚΤ ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών για την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του περσινού οικονομικού έτους, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο και ανοίγει το δρόμο για τις πρώτες διανομές προς τους μετόχους από το 2008. Παρόλο που οι εγκρίσεις ήταν αναμενόμενες, απομακρύνουν την αβεβαιότητα και ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι οι δείκτες διανομής θα ευθυγραμμιστούν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έως το 2025-2026. Οι προγραμματισμένοι δείκτες πληρωμών για το προηγούμενο οικονομικό έτος κυμαίνονται από 10% έως 30%, μεταφραζόμενοι σε μερισματική απόδοση από 2% έως 5%. Οι τράπεζες προβλέπουν αύξηση των πληρωμών στο 50% περίπου τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που συνεπάγεται μερισματική απόδοση 7%-8%. Οι τελικές πληρωμές εξαρτώνται από την έγκριση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και αναμένεται να πραγματοποιηθούν αργότερα το καλοκαίρι», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Επιπλέον, σημειώνουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη φετινή χρονιά, με τη διοίκηση να αναμένει πλέον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) της τάξης του 15% από 14%, λόγω της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθειών και της δυναμικής της ποιότητας του ενεργητικού, όπως φάνηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο κλάδος διαπραγματεύεται με 0,73 φορές τον δείκτη P/TBV και 5,9 φορές τον δείκτη P/E και είμαστε overweight για όλες τις τέσσερις τράπεζες, με βραχυπρόθεσμη προτίμηση στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς», καταλήγει η JP Morgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Jefferies: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων έως το 2026

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou από την πλευρά τους προβλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας σε επαναγορές και μερίσματα έως το 2026, φτάνοντας τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα μερισματικής απόδοσης του 10%.

Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τις συστάσεις αγοράς για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ορίζοντας τιμές-στόχους στα 2,60 ευρώ για την Alpha Bank, 10,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 5,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 2,70 ευρώ για τη Eurobank.

«Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τις απαραίτητες εποπτικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις για διανομές προς τους μετόχους τους (μείγμα μερισμάτων και επαναγορών) μετά από 16 χρόνια. Εκτιμούμε ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα έτη», αναφέρει ο Demetriou.

«Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια ίσα με το 20%-40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας, τα οποία μπορούν να επιστραφούν στους μετόχους. Αν και οι αρχικοί δείκτες διανομής είναι χαμηλοί (10%-30%), αναμένουμε ότι θα αυξηθούν σταδιακά, φτάνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (περίπου 50%) μέχρι το 2026. Η μερισματική απόδοση, που σήμερα είναι στο 4%, προβλέπεται να φτάσει το 10% το 2026, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι προτάσεις διανομής πρέπει να εγκριθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις και οι πληρωμές στους μετόχους αναμένονται τον Ιούλιο», εξηγεί ο αναλυτής.

«Τα υπερβάλλοντα κεφάλαια το 2026 θα είναι περίπου το 30% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμη και μετά τη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα έχουν περίπου 30% της κεφαλαιοποίησής τους σε πλεονάζον κεφάλαιο. Η Alpha Bank αναμένεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό (περίπου 40%), ενώ η Πειραιώς το χαμηλότερο (περίπου 20%)», προσθέτει ο Demetriou.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: