JP Morgan προς επενδυτές: Ξεφορτωθείτε τουρκικές λίρες και ρούβλια

JP Morgan προς επενδυτές: Ξεφορτωθείτε τουρκικές λίρες και ρούβλια
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Outlook των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ξεθωριάζει, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η JP Morgan. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας δίνουν σύσταση Underweight, δεδομένου ότι τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν δυσμενώς αγορές όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται εξαιτίας της ανάκαμψης του δολαρίου φέτος, προκαλώντας απώλειες για 22 από τα 24 νομίσματα αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου έχουν επίσης αυξήσει το κόστος δανεισμού των αναπτυσσόμενων χωρών, δυσχεραίνοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια, με τις απώλειες σε ετήσια βάση νασ ανέρχονται στο 24% για τη Νιγηρία, στο 16% για την Τουρκία και στο 13% για τη Βραζιλία.

«Οι εγχώριοι κίνδυνοι για τις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί σταδιακά» σημειώνει η JP Morgan. «Συνεπώς, τα νομίσματά τους θα δυσκολευτούν να παρουσιάσουν εισροές στα τρέχοντα επίπεδα τόσο των συναλλαγματικών ισοτιμιών όσο και των επιτοκίων».

Ο κίνδυνος της Ρωσίας

Σημαντικός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που έχουν έκθεση στη Ρωσία, λόγω της έντασης που υπάρχει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Πέρα από το ρούβλι, η JP Morgan δίνει σύσταση Underweight για τα ρωσικά ομόλογα, με πολλούς Αμερικανούς να κλείνουν θέσεις long.

Κινεζικές ροές

Η τράπεζα μείωσε επίσης την έκθεση στο κινεζικό γιουάν στο υπόδειγμα χαρτοφυλακίου της, λέγοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος έχουν αλλάξει επί τα χείρω.