JP Morgan: Ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει το βαρέλι στα 180 δολάρια

JP Morgan: Ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει το βαρέλι στα 180 δολάρια
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι συνέπειες σε περίπτωση εμπάργκο θα είναι… βαριές για τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα.

Σε μεγάλο ερώτημα των ημερών, λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία, αναδεικνύεται το τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan επεξεργάστηκε μια σειρά από σενάρια, τα οποία καταλήγουν, σε κάθε περίπτωση, στο ότι οι συνέπειες θα είναι… βαριές.

Ειδικότερα, ο οίκος «επισκέφθηκε» δύο πιθανά εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: από το πιο επιθετικό, ένα πλήρες εμπάργκο, έως τα πιο συντηρητικά, φόρους ή ανώτατα όρια τιμών στις εισαγωγές πετρελαίου. Σε κάθε σενάριο, για να αποφευχθούν οι ακραίες αυξήσεις των τιμών, η αγορά χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή ένα πλήρες εμπάργκο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποστούν μεγάλη βλάβη βραχυπρόθεσμα, καθώς το Brent ανά βαρέλι θα αγγίξει τα 185 δολ., δεδομένου ότι περισσότερα από 4 mbd ρωσικών προμηθειών δεν θα φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσο, εάν η Ευρώπη εφαρμόσει ένα εμπάργκο σταδιακά, π.χ. σε μια περίοδο μηνών, κάτι παρόμοιο δηλαδή με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, που επεκτείνεται σε περίοδο τεσσάρων μηνών, οι τιμές είναι απίθανο να αυξηθούν πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην περίπτωση μιας σταδιακής κατάργησης, η Ρωσία θα είχε περισσότερο χρόνο να προσαρμόσει τις ροές πετρελαίου της προς φιλικότερους αγοραστές και η παγκόσμια αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ θα κάλυπτε τουλάχιστον ένα μέρος της «τρύπας».

Σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια, είναι προφανές ότι η Ρωσία θα στραφεί σε πιο φιλικούς αγοραστές για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Η Κίνα και η Ινδία έχουν ήδη αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες και η Τουρκία συνέχισε επίσης να αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου προς τα προ-COVID επίπεδα, παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μαζί, αυτές οι τρεις χώρες μπορούν πιθανώς να εισάγουν επιπλέον 1 mbd πέρα ​​από αυτό που εισάγουν σήμερα, με την Κίνα να αντικαθιστά άλλους αγοραστές πετρελαίου από την Ανατολική Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα.