JP Morgan: Θετικό πρόσημο στις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Θετικό πρόσημο στις ελληνικές τράπεζες
Photo: REUTERS

Πώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σχολιάζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan σε ανάλυση της για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank εκφράζει την αισιοδοξία της για τη πορεία τους.

Χαρακτηρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα ως καλύτερα των προσδοκιών αν και σημειώνει ότι σε αυτό είναι σημαντική η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, που δίνει «ανάσα» 3 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, όπως στην περίπτωση της Αlpha κατά 70 μ.β.

Αυτό αποτελεί ισχυρό ανάχωμα για τα επερχόμενα στρες τεστ. Από την άλλη πλευρά, αν και αναμένονται περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά τη δυναμική της διαμόρφωσης των ισολογισμών, καθώς επίσης και κατά πόσο τα πλάνα αναχρηματοδότησης θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στα στρες τεστ, πρόσθετα μαξιλάρια έχουν δημιουργηθεί στο β’ τρίμηνο που θα εμποδίσουν σημαντικές ανάγκες αυξήσεων κεφαλαίου – κάτι το οποίο επέδρασε σαν προσδοκία αρνητικά μέχρι τώρα στις τιμές των μετοχών.

Επίσης η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως οι τάσεις που διαμορφώνονται είναι θετικές όσον αφορά τις επενδυτικές θέσεις υπέρ των μετοχών των δύο τραπεζών.

Τα βασικά συμπεράσματα της JP Morgan είναι:

– Διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια του γυρίσματος σε αύξηση στον ρυθμό των δανείων.

– Ο σχηματισμός των κόκκινων δανείων συνεχίζει να υποχωρεί κατά 31% από τρίμηνο σε τρίμηνο για την Alpha και κατά 20% για Εθνικής. Συγκεκριμένα στην Alpha, ο απόλυτος δείκτης των «κόκκινων» δανείων ανέβηκε κατά 30 μ.β. κι έφτασε το 33,6% το α’ τρίμηνο, ενώ στην Εθνική ανέβηκε κατά 20 μ.β. κι έφτασε το 23,2%.

– Βελτιώνεται το κόστος για τις τράπεζες σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων.

Αναμένουμε θετική αντίδραση των μετοχών στα αποτελέσματα αναφέρει η JP Morgan.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, αξιολογεί θετικά τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, σχετικά με την πορεία των assets των ομίλων, ξεκινώντας από τις κινήσεις που θα αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι αναδιαρθρώσεις, οι ρυθμίσεις και οι ολοκληρώσεις των χρεοκοπιών θα βοηθήσουν, ώστε οι επισφάλειες να αρχίσουν να μειώνονται και οι τράπεζες να μπορέσουν να συλλέγουν περισσότερα έσοδα από τα προβληματικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη: 

Αύξηση κερδών για την Εθνική Τράπεζα στο α’ εξάμηνο

Alpha Bank: Κέρδη 267,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο