Alpha Bank: Κέρδη 267,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Alpha Bank: Κέρδη 267,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Σε επίπεδο β’ τριμήνου τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 361,6 εκατ. ευρώ.

Με βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία και ενισχυμένα κεφάλαια ολοκλήρωσε το α΄ τρίμηνο του 2014 η Alpha Bank. Ειδικότερα, η Alpha Bank βελτίωσε τα κύρια λειτουργικά της έσοδα, καθώς και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 267,4 εκατ. ευρώ στο τέλος εξαμήνου, έναντι 130,4 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε επίπεδο τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 361,6 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 94,1 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, η Alpha Bank διαθέτει Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους Ευρώ 8,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2014 και με δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων να ανέρχεται στο 58%, διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 4 δισ. ευρώ, με βάση το ελάχιστο όριο 8% στο βασικό σενάριο και άνω των 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ελάχιστο όριο 5,5% στο ακραίο σενάριο, ενόψει των αποτελεσμάτων του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού και των Ασκήσεων Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης σχολιάζοντας τα μεγέθη δήλωσε:  «Καθώς οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σημειώνουν ορατή βελτίωση, πραγματοποιήσαμε μία σειρά από ενέργειες με σκοπό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη χρηματοοικονομική μας επίδοση και την ανταγωνιστικότητά μας. Η επιστροφή της Τραπέζης στις διεθνείς αγορές Ομολόγων, η οποία ακολούθησε την επιτυχή ολοκλήρωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, η Alpha Bank είναι κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και οι συνέργειες που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξαγορές ενισχύουν την οργανική της κερδοφορία. Η εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citibank αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ισχυροποίηση της θέσεως της Τραπέζης και τον εμπλουτισμό των προσφερομένων υπηρεσιών στους Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας. Μετά την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και την έγκριση του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικεντρωνόμεθα στην πλήρη αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρος της Τραπέζης».

Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου για την Alpha Bank έχουν ως εξής:

– Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3%, σύμφωνα με τη Βασιλεία III, ο οποίος παρέχει ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ενόψει των αποτελεσμάτων της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

– Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται. Αύξηση του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων κατά 101,6% σε ετήσια βάση, σε 516,8 εκατ. ευρώ.

– Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και μείωση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων. Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως σε 58% το β΄ τρίμηνο.

– Ενίσχυση της ρευστότητας ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των καταθέσεων και της επιτυχούς εκδόσεως ομολόγου κυρίας εξασφαλίσεως. Περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 36% σε ετήσια βάση και μηδενισμός της εξαρτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

– Αποπληρωμή της κρατικής ενισχύσεως των Ευρώ 940 εκατ. μέσω της εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών που εξεδόθησαν το 2009.

– Η εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citibank ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alpha Bank και προσβλέπει στην αξιοποίηση της εξειδικεύσεως στις εργασίες που αφορούν τους Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

– Η έγκριση του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank, την 9 Ιουλίου 2014, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζη.

Περαιτέρω ενίσχυση του Ισολογισμού

– Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3%,σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, προσαρμοσμένος για την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 8,6 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση.

– Βελτίωση της ρευστότητας, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανέρχεται σε Ευρώ 9,4 δισ.1, στο τέλος Ιουνίου 2014, μειωμένη κατά Ευρώ 2,6 δισ. το β΄ τρίμηνο, και να αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού Ενεργητικού.

– Περαιτέρω αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων το β΄ τρίμηνο 2014 σε Ευρώ 42,2 δισ., με εισροές από τον ιδιωτικό τομέα Ευρώ 0,8 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανέρχεται συνολικά στο 119% και στο 114% για την Ελλάδα.

– Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 158 εκατ. το β΄ τρίμηνο έναντι Ευρώ 228 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 58% το β΄ τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να αντιστοιχούν σε 19% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιδόσεως

– Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα1 αυξήθηκαν σε Ευρώ 1.175,9 εκατ. κατά το α΄ εξάμηνο, αυξημένα κατά 23,5% ετησίως.

– Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων (προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) ανήλθε σε Ευρώ 516,8 εκατ., αυξημένο κατά 101,6% σε ετήσια βάση.

– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 951,7 εκατ., ενισχυμένο κατά 27,8% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Περαιτέρω αύξηση του Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου σε 2,7% το β΄ τρίμηνο.

– Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδωv, μειώθηκαν κατά 5,3% ετησίως σε Ευρώ 659,1 εκατ. κατά το α΄ εξάμηνο 2014.

– Ο Δείκτης Εξόδων / Εσόδων (προσαρμοσμένος για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) μειώνεται σε 56% έναντι 73% κατά το α΄ εξάμηνο του 2013.

– Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 349 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2014 έναντι Ευρώ 395 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 29 μονάδες βάσεως σε 224 μονάδες βάσεως.

– Αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων ύψους Ευρώ 422 εκατ. το β΄ τρίμηνο ως αποτέλεσμα επαναξιολογήσεως της δυνατότητας ανακτήσεώς τους βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης.

– Κέρδη μετά Φόρων Ευρώ 267,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2014 και Ευρώ 361,6 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Αlpha Bank: Βαρίδι η υπερφορολόγηση των ακινήτων

Τι δηλώνουν οι τράπεζες για τα stress tests

Alpha Bank: Δυσμενέστατες οι συνέπειες της υπερφορολόγησης