JP Morgan: Το Bitcoin συμπεριφέρεται σε μεγάλο βαθμό όπως ο χρυσός

JP Morgan: Το Bitcoin συμπεριφέρεται σε μεγάλο βαθμό όπως ο χρυσός
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια ανάλυση της JPMorgan δείχνει ότι το Bitcoin συμπεριφέρεται σε μεγάλο βαθμό όπως ο χρυσός

 

 

 

Του Will Daniel

 

Για χιλιάδες χρόνια, οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, από τους Ίνκας μέχρι τους Αιγύπτιους, θεωρούσαν τον χρυσό ως αποθετήριο αξίας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του και της σχετικής σπανιότητάς του.

Αλλά αυτές τις μέρες, το συγκεκριμένο στοιχείο αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από έναν νέο «παίκτη» – το Bitcoin.

Το κρυπτονόμισμα, που συχνά περιγράφεται από τους υποστηρικτές του ως «ψηφιακός χρυσός», διαθέτει ορισμένα από τα ίδια χαρακτηριστικά που έχουν καταστήσει τον χρυσό έναν από τους σημαντικότερους φορείς προστασίας κεφαλαίων στην ιστορία.

Είναι δύσκολο να εξορύσσεται, είναι σπάνιο και, ίσως το πιο σημαντικό, έχει ένα αφοσιωμένο κοινό που πιστεύει ότι αξίζει κάτι.

Αλλά τον τελευταίο καιρό, το Bitcoin δεν συμπεριφέρεται καθόλου σαν χρυσός. Στην πραγματικότητα, συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τεχνολογική μετοχή. Η τιμή του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου έχει πέσει περισσότερο από 38% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, ενώ οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 3% την ίδια περίοδο. Συνεχίζει επίσης να παρουσιάζει συσχέτιση με τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 25% από την αρχή του έτους.

Παρόλα αυτά, η πρόσφατη πτώση του Bitcoin δεν έχει αποτρέψει τους υποστηρικτές του από το να αγοράζουν το κρυπτονόμισμα, ακόμη και αν χρειάζεται ένα δάνειο περιθωρίου για να το κάνουν. Και τώρα, το Bitcoin παίρνει κάποια πολυπόθητη υποστήριξη από ορισμένα μεγάλα ονόματα της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου, δήλωσαν σε σημείωμα της Τετάρτης ότι πιστεύουν ότι το Bitcoin έχει «σημαντικές δυνατότητες ανόδου» μετά τη φετινή πτώση. 

Ο Πανηγυρτζόγλου και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι το Bitcoin θα μπορούσε τελικά να εκπληρώσει τα όνειρα πολλών υποστηρικτών του, καθώς θα μπορούσε να γίνει ένα «εναλλακτικό» νόμισμα παρόμοιο με τον χρυσό.

«Μετά την κρίση της Lehman, τον ρόλο ενός ‘εναλλακτικού’ νομίσματος έπαιξε ο χρυσός», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Μετά την κρίση του ιού, αυτόν τον ρόλο έπαιξαν τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός».

Η JPMorgan υποστηρίζει ότι επειδή το Bitcoin επέζησε από τον «μακρύ χειμώνα» του 2018, όταν οι τιμές έπεσαν περισσότερο από 70%, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν τώρα «αυξημένη εμπιστοσύνη» ότι θα υπάρξει αγορά για το ψηφιακό νόμισμα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin και του χρυσού θα μπορούσε τελικά να εξισωθεί, καθώς εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, προσέθεσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας – ωστόσο, επειδή η μεταβλητότητα είναι τόσο κρίσιμη όταν πρόκειται για τη διαχείριση κινδύνου των θεσμικών επενδυτών, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin που κατέχουν τα ιδρύματα πιθανότατα δεν θα φτάσει το επίπεδο του χρυσού μέχρι να υποχωρήσει η μεταβλητότητά του.

Τα καλά νέα για τους υποστηρικτές του Bitcoin; Αυτό συμβαίνει ήδη.

Φυσικά, το Bitcoin έχει πάντα τους επικριτές του. Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, καθηγητής του NYU, γνωστός ως Dr. Doom για τις απαισιόδοξες απόψεις του, έχει αποκαλέσει το Bitcoin «τη μητέρα όλων των φουσκών» και «την πιο υπερτιμημένη – και λιγότερο χρήσιμη – τεχνολογία στην ανθρώπινη ιστορία». Υποστηρίζει ότι επειδή δεν υποστηρίζεται από τίποτα, αντιπροσωπεύει μια καθαρή κερδοσκοπία της αγοράς.

Τώρα, όμως, παραδόξως, ο Roubini εργάζεται πάνω στο δικό του ψηφιακό νόμισμα, το “United Sovereign Governance Gold Optimized Dollar” ή USG, το οποίο αποκαλεί tokenized αντικαταστάτη του δολαρίου.

Ο καθηγητής συνεργάζεται με την Atlas Capital Team LP με έδρα το Ντουμπάι, την οποία συνίδρυσε πριν από δύο χρόνια, για να δημιουργήσει αυτό που θεωρεί πιο ισχυρό «παγκόσμιο αποθετήριο αξίας».

Παρόμοια με τους Bitcoiners, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «τυπώνει πάρα πολύ χρήμα» και αυτό θα οδηγήσει τελικά σε υποτίμηση του νομίσματος. Ως αποτέλεσμα, λέει, υπάρχει ανάγκη για «κάτι που να μοιάζει με υποκατάστατο των Treasuries». Το συμβολικό νόμισμα του Roubini, ωστόσο, θα υποστηρίζεται από holdings ακινήτων, χρυσό και κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Το κατά πόσον ένα token όπως αυτό του Roubini θα αρχίσει να αναπτύσσεται και να εκτοπίζει το Bitcoin είναι προς συζήτηση, αλλά σαφώς τα θεσμικά όργανα και οι οικονομολόγοι αλλάζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις δυνατότητες των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γενικά, και αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν την κάθοδο τους. Ο Jay Hatfield, επικεφαλής επενδύσεων της Infrastructure Capital Management, δήλωσε στο Fortune ότι οι προωθητές των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αντιμετωπίσουν ρύθμιση αργά ή γρήγορα, οδηγώντας στην πτώση ολόκληρου του κλάδου.

«Δεδομένου ότι το άρθρο 1 του Συντάγματος απαγορεύει σαφώς τη δημιουργία ανταγωνιστικών νομισμάτων, τα κρύπτο tokens θα μπορούσαν να ρυθμιστούν ως μη καταχωρημένα χρεόγραφα, με αποτέλεσμα σημαντική ευθύνη για όσους προωθούν τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τις κινητές αξίες ζήτησε σήμερα το πρωί να οριστικοποιηθούν γρήγορα οι κανονισμοί για την προστασία των επενδυτών».

Ο Hatfield αναμένει ότι το Bitcoin θα πέσει κάτω από τα 20.000 δολάρια φέτος.