Κ. Μητσοτάκης: «Οι απολύσεις αποσυνδέονται από την κινητικότητα»

Κ. Μητσοτάκης: «Οι απολύσεις αποσυνδέονται από την κινητικότητα»

Δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο.

«Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλέον, πλήρως από την κινητικότητα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «κινητικότητα και απολύσεις είναι, πλέον, δύο ξεχωριστές έννοιες, όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «απολύσεις θα γίνονται, είτε για λόγους παράβασης της πειθαρχικής δικαιοσύνης, είτε λόγω παράνομων μετατροπών συμβάσεων, είτε στις περιπτώσεις όπου το κράτος, στοχευμένα, επιλέγει να μειώσει τις δομές του».

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, μία δομημένη εσωτερική αγορά εργασίας στο Δημόσιο, που θα αντικαταστήσει το εν πολλοίς προβληματικό σύστημα των αποσπάσεων και των μετατάξεων. Εκεί όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, με βάση τα οργανογράμματα, οι θέσεις αυτές θα προκηρύσσονται και αν υπάρχει ενδιαφέρον η θέση θα καλύπτεται βάση μίας οργανωμένης αγοράς εργασίας».

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε την Κυριακή περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται μετά από διαθεσιμότητα (με πλαφόν αποζημίωσης τις 15.000 ευρώ), καθώς και το επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας για τις υπαλλήλους που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που δεν απογράφουν το προσωπικό τους.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μνημονιακή δέσμευση της χώρας για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέσω μεταρρυθμιστικών δράσεων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται:

Με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ1 περ. i. καθιερώνεται η αποζημίωση απόλυσης υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται λόγω κατάργησης της θέσης τους (διαθεσιμότητα) και παρέλευσης του σχετικού χρονικού διαστήματος σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης με τους απασχολούμενους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ1 περ. ii. καθιερώνεται η ένταξη των υπαλλήλων που απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης (διαθεσιμότητα), μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος σε διαθεσιμότητα, στις παροχές του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας.

Σημειώνεται, ότι η επιβάρυνση στις παροχές του ΟΑΕΔ από την ένταξη των υπαλλήλων, η εργασιακή σχέση των οποίων λύεται λόγω της λήξης του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας, θα καλυφθεί από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία έχει επιβληθεί για να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις.

Παράλληλα, στους ίδιους υπαλλήλους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Για τις υπαλλήλους που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που αρχίζει ή εξελίσσεται εντός του διαστήματος της διαθεσιμότητας ή έχουν τεκνοποιήσει, παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας έως την ημέρα του τοκετού και για επιπλέον διάστημα 12 μηνών.

Επίσης, προβλέπεται, πλέον, ρητά ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, όχι μόνο των νομικών προσώπων που δεν εντάσσονται στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), αλλά και σε αυτά που δεν απογράφουν το προσωπικό και τους λοιπούς υπόχρεους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, ως οφείλουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Νόμος του κράτους το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Το σχέδιο για ασφαλιστικές εισφορές και μαζικές απολύσεις

Τον Μάρτιο οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων