Καιρός: Εν αναμονή του καύσωνα – Πότε οι θερμοκρασίες θα γίνουν επικίνδυνες

Καιρός: Εν αναμονή του καύσωνα – Πότε οι θερμοκρασίες θα γίνουν επικίνδυνες
epa06683302 People picnic and sunbathe in the heat next to the fountains in Hyde Park's Italian Gardens, in London, Britain, 21 April 2018. London is set for another sunny day with temperatures expected to reach 25 gedrees Celsius before rain and clouds set in early evening. EPA/PETE MACLAINE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναλύει την εξέλιξη του καύσωνα τις επόμενες ημέρες. Πότε θα "χτυπήσει" τη χώρα μας.

του Θοδωρή Κολυδά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα κυλήσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με τοπικά φαινόμενα το Σάββατο στα Βορειοανατολικά, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 31 με 34.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα υπάρξει μικρή άνοδος, όχι όμως σημαντική. Στο παρακάτω βίντεο δείτε τα επίπεδα των θερμοκρασιών αλλά και τα επίπεδα επικινδυνότητας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που παραμένουν σε σχετικά μέτριες τιμές .

Μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι θερμές μάζες που υπάρχουν στις ακτές της Αφρικής δεν μπορούν να κινηθούν προς την περιοχή μας, καθώς εμποδίζονται από το βόρειο ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας.

Από την Τετάρτη όμως και μετά η ροή των αερίων μαζών γίνεται Νοτιοδυτική και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την Τετάρτη προς Πέμπτη “απελευθερώνονται” οι θερμές μάζες και επεκτείνονται ανατολικότερα.

Η Νοτιοδυτική κυκλοφορία που θα επικρατήσει αλλά και οι καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας με τιμές που θα αγγίξουν τα επίπεδα καύσωνα.

Ένα μικρό μάθημα μετεωρολογίας

Ο χάρτης που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω είναι ο χάρτης των 850 hPa και μας δίνει το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε αυτή τη στάθμη, με τις τιμές να βρίσκονται την Πέμπτη και να καλύπτουν μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής χώρας, με την ισόθερμη καμπύλη των 24 βαθμών Κελσίου, που βρίσκεται μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας δίνει θερμοκρασίες επιφανείας της τάξεως των 24+15(17)=39(41) βαθμών σύμφωνα με το σκεπτικό που είχαμε αναπτύξει σε προγενέστερο άρθρο. Σε γενικές γραμμές θέτουμε ως αντιπροσωπευτική τιμή τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία για την ερχόμενη Πέμπτη για τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρα μας.

Για να γίνει πιο κατανοητή η ροή της ατμόσφαιρας, παραθέτουμε το παρακάτω video μέσω Tweet.

Για το θέμα της διάρκειας δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα, αλλά εκτιμούμε ότι η κατάσταση αυτή θα μπορέσει να εκτιμηθεί καλύτερα σε λίγες μέρες. Με τα σημερινά δεδομένα ο καύσωνας δείχνει να κρατήσει ίσως και πάνω από μια εβδομάδα. Από την ΕΜΥ θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση τις επόμενες ημέρες και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα έχουμε την δυνατότητα να σας ενημερώσουμε για τη διάρκεια αλλά και την ένταση του καύσωνα.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής από μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν πολλές μετρήσεις και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Μετεωρολογικά το φαινόμενο παρατηρείται όταν στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, (στα 850 mb –περίπου στα 1500 μέτρα, πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ενώ στις ανώτερες στάθμες (στα 500 mb) παρατηρούνται υψηλές πιέσεις, που προκαλούν κατολισθήσεις των αερίων μαζών και οι οποίες προσθέτουν περισσότερη θερμότητα στα κατώτερα στρώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά κανόνα στη χώρα μας οι έκτακτες ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) εκδίδονται όταν προβλέπεται ότι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας και χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Η χειρότερη περίοδος καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών ήταν από τις 19 ως και τις 27 Ιουλίου του 1987, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 39 βαθμούς και παρέμεινε για οκτώ ημέρες σε πολύ υψηλές τιμές με και με μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Ανάλογο «θερμό επεισόδιο» επαναλήφθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1988, με επίσης μεγάλη διάρκεια θερμών ημερών.

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται συνήθως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική, έχουν εμφανιστεί 45 βαθμοί στα τέλη Ιουνίου του 1982 και ακόμη υψηλότερη τιμή το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, με 48 βαθμούς στο Τατόι και την Ελευσίνα στις 10.7.1977 τιμές που αμφισβητούνται από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr