Καιρός: «Χτυπά» 39αρια η θερμοκρασία – Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης

Καιρός: «Χτυπά» 39αρια η θερμοκρασία – Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης
Τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σε συνθήκες ακραίας ζέστης, Αθήνα Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Ο αρχαιολογικός χώρος θα κλείσει για τους επισκέπτες στις 11.30 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς να προφυλαχθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Ο υδράργυρος ανεβαίνει στη χώρα, με τις συγκεντρώσεις σκόνης να είναι αυξημένες και σήμερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές.

Τοπικά, σε περιοχές ευάλωτες στη ζέστη και μακριά από τη θαλάσσια αύρα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να φτάσει και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη μέγιστη να σημειώνεται στη Λιβαδειά στους 38.7 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά τόπους, που το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι τοπικά πυκνότερες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη από 19 έως 37, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στη Θεσσαλία από 19 έως 37, στη Δυτική Στερεά και Βορειοδυτική Πελοπόννησο από 16 έως 32, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς από 18 έως 38, στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου από 15 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 30, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 39, στις Κυκλάδες από 17 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 32 και στην Κρήτη από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί με ένταση 2 έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με ανέμους από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, που το μεσημέρι και απόγευμα θα φτάνουν τοπικά τα 5 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι αυξημένες και η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, με ανέμους από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες και η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να προφυλαχθούμε από την αφρικανική σκόνη

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης αυτών, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m 3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι συστάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό αναφέρουν: Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: