Κακά μαντάτα για την οικονομία της Ιαπωνίας

Κακά μαντάτα για την οικονομία της Ιαπωνίας
epa04921604 Holding umbrellas, pedestrians are silhouetted while standing before a stock market indicator board in Tokyo, Japan, 09 September 2015. Japan's benchmark Nikkei 225 Stock Average surged 7.7 per cent, gaining more than 1,300 points, as sentiment was bolstered by overnight rallies on Wall Street and optimism on China economy. The Nikkei jumped by 1,343.43 points, or 7.71 per cent, to close at 18,770.51, its highest gain in a single day since 31 January 1994. EPA/FRANCK ROBICHON

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το ιαπωνικό αξιόχρεο υπό τον φόβο της συνεχούς διόγκωσης του χρέους.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας στο Α+ προχώρησε η Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι η οικονομική στήριξη για το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να αποδυναμώνεται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία μονάδα το αξιόχρεο της Ιαπωνίας από το ΑΑ- στο Α+, δηλαδή τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ με τις προοπτικές όμως να μεταβάλλονται από αρνητικές σε σταθερές.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την S&P από τον Ιανουάριο του 2011. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Moody’s Investors Service είχε υποβαθμίσει τη χώρα στο Α1, ενώ τον Απρίλιο η Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω την πιστοληπτική της αξιολόγηση, υποβαθμίζοντάς την κατά μία μονάδα στο Α.

«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης στην Ιαπωνία, αρκετά ισχυρής ώστε να αποκαταστήσει την οικονομική στήριξη του αξιόχρεου σε αναλογία με την προηγούμενη εκτίμησή μας, έχει μειωθεί», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, «παρά τις αρχικές υποσχέσεις, πιστεύουμε ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης – γνωστή ως Abenomics – δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια».