Κακά μαντάτα για την οικονομία της Ιαπωνίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το ιαπωνικό αξιόχρεο υπό τον φόβο της συνεχούς διόγκωσης του χρέους.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας στο Α+ προχώρησε η Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι η οικονομική στήριξη για το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να αποδυναμώνεται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία μονάδα το αξιόχρεο της Ιαπωνίας από το ΑΑ- στο Α+, δηλαδή τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ με τις προοπτικές όμως να μεταβάλλονται από αρνητικές σε σταθερές.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την S&P από τον Ιανουάριο του 2011. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Moody’s Investors Service είχε υποβαθμίσει τη χώρα στο Α1, ενώ τον Απρίλιο η Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω την πιστοληπτική της αξιολόγηση, υποβαθμίζοντάς την κατά μία μονάδα στο Α.

«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης στην Ιαπωνία, αρκετά ισχυρής ώστε να αποκαταστήσει την οικονομική στήριξη του αξιόχρεου σε αναλογία με την προηγούμενη εκτίμησή μας, έχει μειωθεί», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, «παρά τις αρχικές υποσχέσεις, πιστεύουμε ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης – γνωστή ως Abenomics – δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια».