Η κακοκαιρία στη Μεγ. Βρετανία αποκάλυψε ένα… προϊστορικό δάσος

Η κακοκαιρία στη Μεγ. Βρετανία αποκάλυψε ένα… προϊστορικό δάσος

Σκελετοί δέντρων ηλικίας 4.500 ετών ήρθαν στην επιφάνεια αφού η θύελλα μετακίνησε την άμμο της παραλίας Cardigan Bay.

Ένα προϊστορικό δάσος ηλικίας 4.500 ετών αποκάλυψαν οι ισχυρές θύελλες που χτύπησαν τη Μεγάλη Βρετανία αφού προκάλεσαν τη μετακίνηση τόνων άμμου από τις παραλίες του Cardigan Bay στη Νότια Αγγλία.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής αντίκρυσαν ένα αποκαλυπτικό σκηνικό που περιελάμβανε τα γυμνά κουφάρια εκατοντάδων δέντρων που ανήκαν κάποτε στο δάσος του Μπορθ, το οποίο κάλυπτε μία έκταση στρεμμάτων, προτού χαθεί κάτω από στρώμματα τύρφης, άμμου και αλατόνερου.

Οι σκελετοί των δέντρων έχουν οδηγήσει στην αναζωπύρωση ενός τοπικού μύθου για το χαμένο βασίλειο «Cantre’r Gwaelod» που χάθηκε κάτω από τα κύματα της θάλασσας.

Διαβάστε ακόμη: Στο έλεος των πλημμυρών η Βρετανία

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν ανάμεσα στα κούτσουρα παλιότερες βελανιδιές, πεύκα, δρυς και σημύδες. Εκτιμάται πως τα δέντρα αυτά σταμάτησαν να μεγαλώνουν πριν από 4.500 με 6.000 χρόνια, όταν άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη του νερού, δημιουργώντας μία βαλτώδη «κουβέρτα» γύρω τους.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία που χτύπησε την Μεγάλη Βρετανία φέτος οδήγησε στο να έρθει μεγάλο μέρος του χαμένου αυτού δάσους στην επιφάνεια. Πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν στην ίδια περιοχή αποτυπώματα ανθρώπων και ζώων, χαραγμένα πάνω στην τύρφη.

Το 2012 τέθηκε σε εφαρμογή στην περιοχή του Cardigan Bay ένα πρόγραμμα προστασίας των παράλιων ακτών, ωστόσο, όπως δείχνουν και η εντυπωσιακή αποκάλυψη του προϊστορικού τοπίου, η ακτή εξακολουθεί να στέκεται «γυμνή» μπροστά στους θυελλώδεις ανέμους και τα παλιροιακά κύματα.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα νησιά του κόσμου για διακοπές