Κακός οιωνός για τον Τραμπ το αμφίρροπο αποτέλεσμα στο Οχάιο

Κακός οιωνός για τον Τραμπ το αμφίρροπο αποτέλεσμα στο Οχάιο

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τραμπ πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη τη χώρα για να στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους.

Το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης-τεστ σε περιφέρεια της πολιτείας του Οχάιο, η οποία στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, παραμένει αβέβαιο σήμερα, ένα άσχημο σημάδι για τον Αμερικανό πρόεδρο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τρόι Μπόλντερσον βρίσκεται μπροστά με 0,9 της μονάδας και 1.700 ψήφους –ποσοστό 50,2% έναντι 49,3% για τον αντίπαλό του- και βιάστηκε να ανακηρύξει τη νίκη του επί του Δημοκρατικού Ντάνι Ο’ Κόνορ για μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα ακόμη καθώς αναμένεται η καταμέτρηση μερικών χιλιάδων επιστολικών ψήφων.

Το Κολόμπους, η περιφέρεια αυτή του Οχάιο όπου διεξήχθησαν οι εκλογές, είναι ένα πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας της πολιτείας, ο πληθυσμός του οποίου είναι κατά 88% λευκοί και ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 ο Τραμπ κέρδισε στην εκλογική αυτή περιφέρεια με 11 μονάδες διαφορά από την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Το προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων μειώθηκε στη διάρκεια της εκστρατείας για αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την αντικατάσταση στο Κογκρέσο του Ρεπουμπλικάνου Πατ Τίμπερι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο.

Οι Δημοκρατικοί θεώρησαν την άνοδό τους σημάδι της αυξανόμενης αγανάκτησης των ψηφοφόρων μπροστά στην πολιτική του Τραμπ και της κυβέρνησής του.

Αυτή είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, και θεωρείται όλο και περισσότερο από τους Ρεπουμπλικάνους δημοψήφισμα για τον Τραμπ, ο οποίος μετέβη στην πολιτεία για να στηρίξει ενεργά τον Μπόλντερσον.

Παρόλο που στη διάρκεια της νύκτας δεν έγινε καμία εκτίμηση από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα ή τις αρχές του Οχάιο σχετικά με τον νικητή, ο Τραμπ και ο Μπόλντερσον ανακήρυξαν τη νίκη του τελευταίου μέσω του Twitter.

«Μετά την ομιλία μου το Σάββατο το βράδυ υπήρξε μια μεγάλη, θετική στροφή. Τώρα ο Τρόι κερδίζει μια μεγάλη νίκη σε μια δύσκολη εποχή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Μπόλντερσον ευχαρίστησε τον πρόεδρο μπροστά στους υποστηρικτές του. «Η Αμερική είναι στον σωστό δρόμο και θα μείνουμε εκεί», τόνισε.

Όμως το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να κερδίζουν με μια τόσο μικρή διαφορά σε ένα τόσο πιστό προπύργιό τους ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν επαναληφθεί το ίδιο σενάριο το φθινόπωρο και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, «οι Ρεπουμπλικάνοι σίγουρα θα χάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων», έγραψε ο Νέιτ Σίλβερ, ειδικός σε θέματα αμερικανικών εκλογών στον ιστότοπο FiveThirtyEight.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση «δεν θα έπρεπε να είναι αμφίρροπη (…) ανησυχώ πολύ», σχολίασε στο CNN ένας Ρεπουμπλικάνος πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τσάρλι Νεντ.

Αποφεύγοντας να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τον Τραμπ, ο 31χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών, ο δικηγόρος Ντάνι Ο’ Κόνορ, καλούσε ακατάπαυστα τους ψηφοφόρους του σε κινητοποίηση. Ο Ο΄Κόνορ ακολουθεί μια μάλλον μετριοπαθή πολιτική, η οποία όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν του Τραμπ.

Το Οχάιο είναι μεταξύ των πολιτειών που θεωρούνται κλειδί για τις αμερικανικές εκλογές. Ο Τραμπ κέρδισε με οκτώ μονάδες διαφορά την Κλίντον το 2016.

Στις 6 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο (35) των εδρών της Γερουσίας καθώς και για 36 θέσεις κυβερνήτη.

Οι Δημοκρατικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από ό,τι στη Γερουσία, όμως για να το πετύχουν αυτό πρέπει να πάρουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη καταφέρει τους τελευταίους μήνες να σημειώσουν εκλογικές νίκες σε πολλά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων, κερδίζοντάς τους χωρίς δυσκολία σε περιοχές που είναι παραδοσιακά δικές τους, όπως η Αλαμπάμα και η νοτιοδυτική Πενσιλβάνια.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τραμπ πραγματοποιεί εντατικά περιοδεία σε όλη τη χώρα για να στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους.