Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία- Πάνω από 16% τον Μάρτιο

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία- Πάνω από 16% τον Μάρτιο
epa08774426 YEARENDER 2020 ECONOMY BUSINESS FINANCE Women prepare to exchange their money at a currency exchange office, in Istanbul, Turkey, 17 August 2020 (issued 20 August 2020). The Turkish lira hit its weakest level against the US dollar on 18 August, trading at 7.40 at one point and losing nearly 20 percent of its value since the beginning of the year. Due to the COVID-19 spread, Turkish unemployment is at the highest level for the last decade as the economy is expected to shrink by an estimated 4 percent in 2020. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν με το «φθηνό χρήμα» και τα χαμηλά επιτόκια συντηρούν τη διολίσθηση της λίρας, δυσκολεύοντας αφάνταστα την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Τούρκων.

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο φόντο της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας, έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 16,19%, έναντι 15,61% τον Φεβρουάριο.

Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί ή και να κλιμακωθεί όσο ο Ταγίπ Ερντογάν και οι εκλεκτοί του στο οικονομικό επιτελείο και την κεντρική τράπεζα επιμένουν στην πολιτική του «φτηνού χρήματος» και των χαμηλών επιτοκίων. Κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως έδειξε και η πρόσφατη «απόλυση» του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγμπάλ και η αντικατάστασή του από τον έμπιστο του προέδρου, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου κινείται σήμερα στα 8,25 λίρες ανά δολάριο, έχει χάσει το 9,5% της αξίας της από τις αρχές του 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ξεπερνά το 21%.

Με τον τρόπο αυτό, η καθημερινότητα καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη για εκατομμύρια νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να καλύψουν στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης και της αύξησης των τιμών. Κι αυτό, σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας και η ανεργία «δαγκώνει».

Η κατάσταση αυτή, με τη σειρά της, πολλαπλασιάζει την κοινωνική δυσφορία έναντι του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚΡ, δημιουργώντας ρωγμές στις κοινωνικές συμμαχίες του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος- το οποίο αναγκάζεται να προχωρά σε διαρκείς αντιπερισπασμούς.