Καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες

Καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες

Η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Αμετακίνητη δηλώνει η κυβέρνηση στη θέση της ότι συζητεί μόνον τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με την ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους, και δεν δέχεται την άποψη της τρόικας για ρευστοποίηση της εταιρείας. Παράλληλα, η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, αναβλήθηκε εκ νέου, το πιθανότερο για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. «Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», επισήμανε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν -παρότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα- καθώς αφ’ ενός το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ αφ’ ετέρου δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες».

Διαβάστε ακόμη: H Lockheed Martin απολύει 600 εργαζομένους

Εν προκειμένω, σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν, επίσης, ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο. Στην τρόικα έχει ήδη προταθεί να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ