«Καμιά εγκληματική οργάνωση δεν θα γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής»

«Καμιά εγκληματική οργάνωση δεν θα γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής»

«Εγγυητές της τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας» δήλωσαν Σαμαράς και Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

«Δεν θα επιτρέψω πότε, σε καμιά εγκληματική οργάνωση, να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής μας ζωής. Ούτε θα επιτρέψω απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε οποιονδήποτε κυβερνητικό στέλεχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με την υπόθεση Μπαλτάκουλίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι εκείνος που πολέμησε εξαρχής τη Χρυσή Αυγή, «σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον» και ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σαμαράς «κάλυψε»  τους δύο υπουργούς Αθανασίου και Δένδια, στους οποίους αναφέρεται  ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρης, λέγοντας ότι όλοι όσοι ζητούν την παραίτηση των δύο υπουργών ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Εμείς προχωράμε με την απαραίτητη ομοψυχία και την εξίσου απαραίτητη πολιτική σταθεροτητα», είπε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στην προσπάθεια της χώρας να βγει στις διεθνείς αγορές. «Σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας τραβήξει πάλι πίσω. Θυμηθείτε που ήμασταν πριν δύο χρόνια. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού κάναμε αυτό που δεν περίμενε κανείς και τώρα που πιάνουν τόπο αυτές οι θυσίες, προχωρούμε σε μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Την ευθεία γραμμή που έχω χαράξει για την πατρίδα δεν την αλλάζω».

Βενιζέλος και Σαμαράς «εγγυητές» της τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας
Στη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε ως «εγκληματική οργάνωση» και τους πολιτικούς «τριγμούς» που έχει προκαλέσει η υπόθεση Μπαλτάκου αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είμαστε αυτοί που εγγυώμεθα πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ασκώντας δριμεία κριτική σε «κάποιες πολιτικές δυνάμεις», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «είναι τραγικό για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή, για να αποκομίσουν μικρά κομματικά οφέλη. Αυτό είναι πέραν πάσης λογικής», είπε και υπενθύμισε ότι πριν από τις εκλογές του 2012 μέχρι τη στιγμή που κινήθηκε η δικαιοσύνη, ο ίδιος ζητούσε συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς. «Και τώρα που η δικαιοσύνη κινείται επί τη βάσει στοιχείων που συγκροτούν μια τεράστια δικογραφία έρχονται πολιτικά κόμματα και αρχηγοί να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς αυτών που κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση που και με τις τωρινές πράξεις τους δείχνουν ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, θέτουν θέματα και για άλλα πρόσωπα, όπως για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Φαήλο Κρανιδιώτη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία και η πορεία της χώρας» και επισήμανε ότι «τα κόμματα που συνεργαζόμαστε έχουμε διαφορές μεταξύ μας, αξιακές, ιδεολογικές, ιστορικές».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2011 το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί όχι μόνο με τη ΝΔ αλλά ακόμα και με το ΛΑΟΣ, για να υποστηρίξει ότι «όταν κάνεις κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και ενότητας δεν κοιτάς τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές, αλλά το εθνικό καθήκον και την επιτακτική ανάγκη να σταθεί η χώρα όρθια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη στον «ρόλο του προοδευτικού πόλου, του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της δημοκρατικής παράταξης μέσα στην κυβέρνηση», λέγοντας ότι  ελπίζει «τώρα να γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτός για την εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων κι άλλες δυνάμεις και αυτό είναι καλό».

«Είμαστε εδώ στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός και εγώ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είμαστε αυτοί που εγγυώμεθα πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Όμως ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί και αυτό είναι μια επιλογή που ανήκει στον ελληνικό λαό», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η συζήτηση στη Βουλή προφανώς και θα γίνει. Θα προσδιοριστεί ο χρόνος, αλλά προφανώς και θα απαντηθεί η κοινοβουλευτική πρόκληση, γιατί στις συζητήσεις στη Βουλή φαίνεται η γύμνια των επιχειρημάτων με έναν θεσμικό τρόπο».

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά και πρόσθεσε πως «η επάνοδος στις αγορές είναι ο συμβολισμός της σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα και την κανονικότητα».

«Οι αγορές είναι πιο έξυνες και πιο γρήγορες από ό,τι οι πολιτικές συζητήσεις και οι θεσμικοί διάλογοι, γιατί υπάρχει πάντα το στοιχείο του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την απάντηση των διεθνών αγορών στο πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και αυτή η απάντηση θα είναι θετική, ενθαρρυντική, αισιόδοξη», είπε.

«Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, τώρα που αλλάζουμε σελίδα, τώρα που οι Έλληνες μπορούν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος, είναι εθνικό αγαθό η σταθερότητα της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να τη θίξει τη σταθερότητα, κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Διαβάστε ακόμη:

Μπαλτάκος: «Δεν θυμάμαι τι έχω πει για τον πρωθυπουργό…»

Στη «φόρα» οι διάλογοι Μπαλτάκου-Κασιδιάρη

Guardian: Ο Μπαλτάκος οδηγεί σε νέες απώλειες την κυβέρνηση

Την Δευτέρα στην εισαγγελέα ο Μπαλτάκος

«Επαφές με ακροδεξιούς – Ο Σαμαράς σε δύσκολη θέση»