«Καμπάνα» από Βρετανία σε Ρωσία για την κάλυψη της υπόθεσης Σκριπάλ και την κρίση στην Συρία

«Καμπάνα» από Βρετανία σε Ρωσία για την κάλυψη της υπόθεσης Σκριπάλ και την κρίση στην Συρία
epa06897682 (FILE) - Military in protective clothing prepare to remove vehicles from a car park in Salisbury, Britain, 11 March 2017 (re-issued 19 July 2018). British media reports on 19 July 2018 state the British police have identified a number of Russians that they suspect of being behind the attack in March where Novichok nerve agent was used against former Russian spy Sergei Skripal and his daughter Yulia. EPA/NEIL HALL
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today έλαβε πρόστιμο από την ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας λόγω παραβίασης της αμεροληψίας στην υπόθεση.

Η ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 200.000 λιρών (223.000 ευρώ) στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) επειδή παραβίασε την αρχή της αντικειμενικότητας στην κάλυψη της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, αλλά και Ουκρανία και την κρίση στη Συρία. «Η Ofcom επέβαλε πρόστιμο στην ANO TV Novosti σε σχέση με την υπηρεσία της RT επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες δεοντολογίας», επεσήμανε η ρυθμιστική αρχή.

Η Ofcom διευκρίνισε ότι το πρόστιμο αφορά τα δελτία ειδήσεων του RT και ενημερωτικά προγράμματα που μεταδόθηκαν από τις 17 Μαρτίου ως τις 26 Απριλίου και τα οποία κάλυπταν θέματα όπως η δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλιας Σκριπάλ, την κρίση στη Συρία και τη στάση της ουκρανικής κυβέρνησης απέναντι στον ναζισμό και την αντιμετώπιση των Ρομά.

Το RT αντέδρασε εκτιμώντας ότι η επιβολή προστίμου είναι λάθος καθώς το τηλεοπτικό δίκτυο έχει προσφύγει εναντίον των ευρημάτων της Ofcom σε βρετανικό δικαστήριο, του οποίου η απόφαση εκκρεμεί. «Και ενώ εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την ίδια τη νομιμότητα των αποφάσεων, θεωρούμε το μέγεθος του προστίμου ιδιαίτερα ανάρμοστο και δυσανάλογο», τόνισε το RT σε ανακοίνωσή του.