«Καμπανάκι» από Citi: Βλέπει «κόπωση» στην επίτευξη στόχων, προειδοποιεί για τις αποδόσεις των ομολόγων

«Καμπανάκι» από Citi: Βλέπει «κόπωση» στην επίτευξη στόχων, προειδοποιεί για τις αποδόσεις των ομολόγων
Photo: AFP

Τι «βλέπει» ο επενδυτικός οίκος για πρωτογενή πλεονάσματα και αποδόσεις ομολόγων. 

«Kαμπανάκι» για αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την Ελλάδα και την Ιταλία, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, χτυπάει η Citi σε ανάλυσή της.

Η εποχή του φθηνού δανεισμού τελειώνει, με την Fed να προχωρεί σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και την ΕΚΤ να ακολουθεί, τερματίζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi έως το 2020 η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας θα έχει πλησιάσει στο 5%, στα επίπεδα δηλαδή στα οποία βρισκόταν και πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση θα είναι σταδιακή. Συγκεκριμένα από τα υφιστάμενα επίπεδα του 4,28% προβλέπεται να ανέβει στο 4,55% το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθεί περαιτέρω κατά δέκα μονάδες βάσεις το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ανάλογη θα είναι η πορεία των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να σπάει το φράγμα του 4% έως το 2020.

Παράλληλα ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2020 έχει τεθεί υπερβολικά υψηλά, ενώ υπολογίζει ότι οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνοδευθούν από περιορισμένη μόνο αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η εικόνα σίγουρα δεν είναι μίας οικονομίας, που βγαίνει με «ορμή» από τα δεσμά των μνημονίων, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος μίας δεκαετίας

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, το 2019 η Citi εκτιμά ότι θα κινηθούμε ακριβώς στο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Βλέπει, ωστόσο, πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% το 2020, στο 3,2% το 2021 και 3% το 2022.