«Καμπανάκι» από Moody’s: Βλέπει παράταση της αξιολόγησης και ρίσκο για τις πληρωμές το 2017

«Καμπανάκι» από Moody’s: Βλέπει παράταση της αξιολόγησης και ρίσκο για τις πληρωμές το 2017
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πώς σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης στο εβδομαδιαίο του report τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Ως πιστωτικά αρνητική (credit negative) χαρακτηρίζει η Moody’s την απόφαση του ΕSM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στο εβδομαδιαίο του report ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η εν λόγω εξέλιξη, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δημιουργεί νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας-δανειστών και αυξάνει τα ρίσκα σχετικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

«Η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα που η Moody’s περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση» και προσθέτει: «Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, τα εμπόδια είναι «η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, η αδυναμία των θεσμών στην χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια».

Ωστόσο κατά τη Moody’s «το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι εν τέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση».

«Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι».

Διαβάστε ακόμη:

Η παράταση της αξιολόγησης ανησυχεί το Μαξίμου