«Καμπανάκι» από πρώην στέλεχος του S&P: Σε πιο αδύναμη θέση σήμερα οι ΗΠΑ από την υποβάθμιση του 2011

«Καμπανάκι» από πρώην στέλεχος του S&P: Σε πιο αδύναμη θέση σήμερα οι ΗΠΑ από την υποβάθμιση του 2011
epa10884302 Speaker of the House Kevin McCarthy delivers remarks to the news media during a press briefing in the US Capitol in Washington, DC, USA, 26 September 2023. Five days ahead of a possible government shutdown Speaker McCarthy reiterated his hope that the House will pass a continuing resolution later this week to keep the government open. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διακυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί και η δυσλειτουργία των πολιτικών πλαισίων είναι πολύ χειρότερη, τόνισε ο Τζον Τσέιμπερς.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση σήμερα από όταν ο S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική τους ικανότητα το 2011, σύμφωνα με τον Τζον Τσέιμπερς, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του οργανισμού.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει και πάλι την προοπτική ενός κυβερνητικού λουκέτου εκτός εάν οι βουλευτές στην Ουάσιγκτον μπορέσουν να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περισσότερες από τέσσερις ψήφους μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, αλλά αντιμετωπίζει την σθεναρή αντίσταση ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του, οι οποίοι απαιτούν βαθύτερες περικοπές στις εγχώριες δαπάνες.

Ο οίκος Moody’s νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι ένα κλείσιμο της κυβέρνησης θα έβλαπτε την πίστωση της χώρας, αφού ο Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα τον Αύγουστο, λόγω της τελευταίας πολιτικής αντιπαράθεσης για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα από το AAA που αντιπροσωπεύει μια αξιολόγηση «χωρίς κινδύνους» σε AA+ ήδη από το 2011, επικαλούμενος την πολιτική πόλωση που είχε προκληθεί μετά από άλλη μια διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον.

Ο Τζον Τσέιμπερς, την εποχή εκείνης της υποβάθμισης του 2011, είπε στο CNBC ότι είναι πιθανό ένα κλείσιμο της κυβέρνησης και ότι το όλο επεισόδιο ήταν «σημάδι αδύναμης διακυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην υποβάθμιση της S&P το 2011 και ο Τσέιμπερς εκτίμησε ότι η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ είναι τώρα ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι ήταν τότε.

«Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης – που είναι η ομοσπονδιακή και η τοπική κυβέρνηση μαζί – είναι πάνω από 7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος είναι 120% του ΑΕΠ. Εκείνη την εποχή, προβλέψαμε ότι μπορεί να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση μας… κορόιδεψε επειδή ήμασταν πολύ κινδυνολόγοι», είπε.

«Η εξωτερική θέση είναι περίπου η ίδια, αλλά νομίζω ότι η διακυβέρνηση έχει αποδυναμωθεί και η δυσλειτουργία των πολιτικών πλαισίων είναι πολύ χειρότερη, και αυτό οδήγησε σε κλείσιμο της κυβέρνησης, οδήγησε σε φόβους ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει λόγω του ανώτατου ορίου χρέους και οδήγησε σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στις 6 Ιανουαρίου 2021».

Ο Μακάρθι χρειάζεται σχεδόν όλους τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στο πλευρό, αλλά το Freedom Caucus, το οποίο είχε 49 μέλη τον Ιανουάριο, έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό απαιτώντας σκληρότερες περικοπές των εγχώριων δαπανών.

Ο Μακάρθι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να αποφύγει ένα κλείσιμο, αλλά οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν συζητήσει να απομακρυνθεί από πρόεδρος, εάν συμφωνηθεί ένας τέτοιος συμβιβασμός.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μια άλλη αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ ώθησε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας, προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι έρθουν σε συμφωνία το τελευταίο λεπτό.

Στην υποβάθμισή του τον Αύγουστο, ο Fitch έκανε λόγο για «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια» και διάβρωση της διακυβέρνησης υπό το φως των «επαναλαμβανόμενων πολιτικών αντιπαραθέσεων για το όριο χρέους και των συμφωνιών της τελευταίας στιγμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com